Dostupni linkovi

U Indiji počela proizvodnja 'Sputnjik V' vakcine


Srbija će biti postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnik V (na fotografiji 'Sputnjik V' u Institutu 'Torlak')
Srbija će biti postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnik V (na fotografiji 'Sputnjik V' u Institutu 'Torlak')

Indijska kompanija "Panacea biotek" započela je proizvodnju ruske vakcine "Sputnjik V" protiv kovida 19, saopštio je Ruski fond za direktna ulaganja /RDIF/.

U saopštenju se navodi da će prve vakcine koje se proizvedu u Indiji biti poslate ruskom nacionalnom institutu za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" radi kontrole kvaliteta.

Iz RDIF ističu da se očekuje da puna proizvodnja počne tokom ljeta. Prema navodima RDIF, "Panacea biotek" planira da godišnje proizvede 100 miliona doza vakcine "Sputnjik V".

Prošle sedmice Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene u Institutu Torlak u Beogradu i odobrio da se u budućnosti u tom srpskom institutu proizvodi vakcina "Sputnjik V" protiv korona virusa.


To je saopšteno na sastanku koji su u sredu, 19. maja, u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Nenad Popović najavio je 20. maja da će Srbija za 15 do 20 dana imati prve vakcine ruskog proizvođača "Sputnjik V", koje će biti proizvedene na beogradskom Institutu "Torlak".

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnik V.

Ruska vakcina „Sputnjik V“ još nema odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA) ni Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

XS
SM
MD
LG