Dostupni linkovi

Bivši predsjednik Albanije Ilir Meta izlazi pred Specijalni sud


Bivši predsjednik Albanije, Ilir Meta, u pratnji policije u sjedište policije u Tirani 21. oktobra 2024.
Bivši predsjednik Albanije, Ilir Meta, u pratnji policije u sjedište policije u Tirani 21. oktobra 2024.

Bivši predsjednik Albanije Ilir Meta pojavio se u Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije (SPAK), 23. oktobra ujutro, dva dana nakon hapšenja pod optužbom za korupciju.

Na ročištu će biti upoznat sa mjerom bezbjednosti koja mu je određena - "zatvorski pritvor", a advokat će iznijeti svoje tvrdnje, da se, kako je već naveo, protivi ovoj mjeri.

Specijalno tužiteljstvo saopštilo je da su bivši predsjednik Meta i njegova supruga Monika Kryemadhi "u međusobnoj saradnji, ali i s drugim javnim dužnosnicima, bili umiješani u korupciju, pranje novca i prikrivanje bogatstva".

Isto tako, sjednica za preispitivanje sigurnosnih mjera bit će održana i za Kryemadhi, s kojom je Meta u procesu razvoda.

Piro Xixho, bivši šef Agencije za elektroničke i poštanske komunikacije (AKEP) također je stigao na sud u srijedu ujutro zajedno s još jednim građaninom, koji je dio istrage.

SPAK je naglasio da su Meta i njegova supruga Monika Kryemadhi, "međusobno, ali i sa drugim javnim funkcionerima, učestvovali u izvršenju više krivičnih djela".

Istrage protiv Mete počele su 2019. godine u vezi sa aferom koja se odnosi na privatizaciju Elektrodistribucije i naplatu preostalih dugova.

Tri godine kasnije, pokrenut je još jedan slučaj, nakon žalbe na neprijavljene isplate Metine stranke vrijedne hiljade eura za lobiranje u Sjedinjenim Državama.

Dva slučaja se zatim spajaju u jedan 2024. godine.

Istrage su u toku, s ciljem prikupljanja dokaza i razumijevanja umiješanosti drugih lica u ove aktivnosti. SPAK je 21. oktobra zahvalio organima za sprovođenje zakona Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Italije, San Marina, Kipra i Državnoj policiji na saradnji.

lir Meta je bio na funkciji predsjednika Albanije od 2017. do 2022. godine. Pored funkcije predsjednika, Meta je bio i premijer, predsjednik Skupštine, ministar vanjskih poslova i ministar ekonomije.

XS
SM
MD
LG