Dostupni linkovi

Preko 20 posto ilegalnih cigareta na granice EU stiže iz Crne Gore, navodi OLAF


Slobodna carinska zona Luke Bar, Crna Gora, odakle su 2022. zaplijenjene cigarete višemilionske vrijednosti
Slobodna carinska zona Luke Bar, Crna Gora, odakle su 2022. zaplijenjene cigarete višemilionske vrijednosti

Izvještaj Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF) pokazuje da su operacije ove institucije u 2023. godini rezultirale zapljenom 616 miliona ilegalnih cigareta širom svijeta.

Od toga je 333 miliona cigareta zaplijenjeno na spoljnjim granicama Evropske unije.

Preko petine od toga, 62 miliona ilegalnih cigareta je došlo iz Crne Gore.

Time je Crna Gora na trećem mjestu po porijeklu ilegalnih cigareta, a ispred su Turska sa 84 miliona i Ujedinjeni Arapski Emirati sa 76 miliona cigareta.

Nakon Crne Gore slijede Indonezija sa 53, Kina sa 19, Singapur 12 i Pakistan i Indija sa po deset miliona cigareta.

Uz to je zaplijenjeno preko 140 tona sirovog duvana čime je spriječena šteta za nacionalne budžete zemalja EU od preko 150 miliona eura, navodi se u izvještaju OLAF-a.

Kako se dalje navode, dojave OLAF -a dovele su do zaplijene 144 miliona cigareta u Srbiji i Izraelu, odnosno izvan granica EU.

Tokom tih akcija uhapšeno je 77 osumnjičenih i demontirano više od 15 fabrika.

OLAF ima dugogodišnje iskustvo u pomaganju nacionalnim carinskim organima u borbi protiv trgovine krijumčarenim cigaretama širom svijeta. Ima značajno iskustvo u pomaganju vlastima u pronalaženju i zatvaranju tajnih fabrika cigareta koje proizvode ilegalne i krivotvorene cigarete.

Ističu slučaj iz 2023. kada je OLAF pomogao vlastima da razbiju kriminalnu mrežu koja je proizvodila ilegalne cigarete u Španiji, a zatim ih krijumčarila širom Evrope. Mreža je imala veze sa Poljskom, Rumunijom, Grčkom, Italijom, Slovačkom i Ukrajinom.

Posljednje hapšenje u Crnoj Gori zbog krijumčarenja cigareta policija je obavila početkom juna kada je uhapšen bivši šef kriminalističke policije u Baru Ilija Vasović.

Tome je prethodila objava SKY prepiske između Vasovića i Aleksandra Mrkića koji je osumnjičen za isto djelo u drugom slučaju, ali je u bjekstvu od jula prošle godine. Transkript njihovog razgovora se odnosi na dogovor o navodnom švercu cigareta preko Luke Bar.

U posljednje tri godine, crnogorske vlade su pojačale borbu protiv nelegalne trgovine i transporta cigareta.

Na udaru carinika i policije je bila Luka Bar u čijoj se slobodnoj zoni nalaze magacini za pretovar cigareta. Uhapšeno je više osoba i zaplijenjene su tone cigareta od kojih je dio prethodnih godina uništen.

XS
SM
MD
LG