Dostupni linkovi

Novinar RSE Ihar Losik u zatvoru četiri godine


Bjeloruski novinar Ihar Losik
Bjeloruski novinar Ihar Losik

Obilježavajući četvrtu godinu otkako je novinar Radija Slobodna Evropa Ihar Losik u zatvoru, bjelouska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja rekla je da se Losik nalazi u izolaciji već 16 mjeseci. Bjeloruski novinar služi 15 godina dugu zatvorsku kaznu zbog optužbi za koje on i drugi kažu da su politički motivisane.

"Prije četiri godine novinar Ihar Losik je uhapšen u Bjelorusiji. Sa njim nema komunikacije više od 480 dana. Njegova kćerka Paulina živi sa djedom i bakom. Želim zahvaliti svima koji su nam se pridružili u borbi za njegovim oslobađanjem," napisala je Tihanovskaja na platformi X.

Tridesetdvogodišnjak je uhapšen u junu 2020. godine, a u decembru naredne godine osuđen je pod nekoliko optužbi uključujući i "organizovanje masovnih protesta, sudjelovanju u masovnim neredima, poticanju mržnje" i još nekoliko drugih optužbi. Losik tvrdi da je nevin i optužbe naziva politički motiviranim.

Novinar RSE Ihar Losik godinu dana bez komunikacije u bjeloruskom zatvoru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

On, kao i još 150 političkih zatvorenika, uključujući i Andreja Kuznečika, još jednog novinara Radija Slobodna Evropa, služe kaznu u istom zatvoru na sjeveru zemlje koji je poznat kao najozloglašenija kaznionica u Bjelorusiji.

Radna grupa Ujedinjenih nacija utvrdila je u oktobru 2023. godine da je Bjelorusija prekršila međunarodno pravo o ljudskim pravima zatvaranjem Losika, uz zaključak da se njegovo zatvaranje temelji "isključivo na njegovoj novinarskoj aktivnosti i njegovom ostvarivanju prava na slobodu izražavanja i okupljanja."

Roditelji novinara RSE-a rekli su ranije da su posljednje pismo od sina primili 20. februara 2023. Njegova supruga Darija osuđena je u januaru 2023. godine pod optužbom da je omogućavala ekstremističke aktivnosti. Optužba je proizašla iz njenog intervjua sa poljskom televizijom koju je Minsk proglasio za ekstremističku grupu.

Američki State Department, Helsinški komitet, američki i evropski političari, kao i brojni drugi nekoliko puta su pozivali na hitno oslobađanje Losika.

Osim Losika i Kuznečika još dvoje novinara Radija Slobodna Evropa, Alsu Kurmaševa i Vladislav Jesipenko trenutno su nepravedno zatvoreni. Grupe za ljudska prava i RSE više puta su pozivali na njihovo puštanje na slobodu.

Novinari RSE u zatvoru

Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko
Alsu Kurmaševa, Ihar Losik, Andrej Kuznečik i Vladislav Jesipenko

Četvoro novinara Radija Slobodna Evropa trenutno je nepravedno zatvoreno.

Alsu Kurmaševa je novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE u Pragu u Češkoj koja ima američko i rusko državljanstvo. Optužena je da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koje je maksimalna kazna pet godina zatvora.

Među novinarima RSE koji su zatvoreni u Bjelorusiji su Ihar Losik bloger saradnik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u junu 2020. i osuđen na 15 godina zatvora.

Andrej Kuznečik je web urednik Bjeloruskog servisa RSE. Uhapšen je u novembru 2021. i osuđen na šest godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam. Losik i Kuznečik su zatvoreni u Bjelorusiji.

Vladislav Jesipenko je saradnik Crimea.Realities, reporterskog projekta Ukrajinskog servisa RSE koji je zatvoren na poluostrvu Krim. Trenutno služi petogodišnju kaznu zbog lažnih optužbi za posjedovanje eksploziva.

Detaljnije o njihovim slučajevima možete čitati ovdje.

XS
SM
MD
LG