Dostupni linkovi

Ignjačević: Slika međunarodnih arbitraža nije crno-bela


Cisterna Petrohemije
Cisterna Petrohemije

Rajko Ignjačević, advokat iz Beograda sa velikim iskustvom u međunarodnim tergovisnkim arbitražama, za ‘Zašto?’ objašnjava da li Srbija često gubi ovakve sporove.

Zaključak

Mi smo agenciju za privatizacije zastupali za deset godina u 12 ili 13 arbitraža i sve ih dobili osim jedne.

Sve ostale su dobijene u korist agencije, bilo da je tužila, bilo da je tužena.

Opšti zaključak da Srbija gubi arbitraže po meni je netačan i veoma proizvoljan.

Tu je zadnjih 30 godina bilo možda 200-300 arbitraža tako treba neko da napravi analizu.

Fabrika

Ima loših ugovora, ja sam zastupao u 2-3 takve arbitraže, i to su uglavnom ugovori koji su zaključeni devedestetih godina, recimo, Parking servis, pa onda Galenika i tako dalje.

Oko Galenike, recimo, Milan Panić, koji je bio vlasnik ICN-a, je tražio fabriku nazad, to je znači 370 miliona dolara, ili je tužio alternativno za naknadu štete 700 miliona dolara.

Ništa od toga nije dobio.

Lekovi

Arbitražni sud je presudio da svaka strana, znači država što je uložila -- to je Galenika koja je bila procijenjena na 90 miliona dolara -- se vraća 100 posto vlasništvo a država treba da plati, od 50 miliona dolara keš novaca koje je Panić uložio, 28 miliona i to je jedino plaćeno.

Dobili su nazad dokumentaciju, pun kofer papira jedinjena koja su trebalo da postanu lekovi za rak, navodno, i bili su procenjeni na 220 miliona dolara.

Izgubljeno

Imate Parking servis gdje je bio alternativni zahtev te panamske firme na 400 i nešto miliona dolara ili na 750 miliona dolara.

Dobili su osam.

Prema tome to ne može da se vodi kao izgubljena arbitraža.

Enigma

Imate primer satelita. Ja sam imao priliku da dam neko mišljenje pre nego što je spor počeo i ja sam odmah rekao da će to da se izgubi jer je ugovor tako napisan i tako potpisan.

Međutim, enigma je zasto je tuženo 36 miliona evra, umesto 46 koliko je bila vrednost ugovora, kako su sami tužioci umanjili za deset miliona a to je bio izgubljen spor.

Oprema

Mi smo zastupali Petrohemiju protiv kanadske firme i ostvarili negdje malo manje od dva miliona dolara štete za neisporučenu opremu.

Za Zlataru smo dobili dva briljantna spora a radi se o zbirnom iznosu negdje oko 13 -14 miliona evra.

XS
SM
MD
LG