Dostupni linkovi

Zaštićeni svjedok o čišćenju sela oko Vlasenice


Sudsko vijeće na suđenju Radovanu Karadžiću, 1. rujna 2011
Sudsko vijeće na suđenju Radovanu Karadžiću, 1. rujna 2011
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom još jednog zaštićenog svjedoka tužiteljstva koji je svjedočio pod mjerama zaštite lika i glasa, pod pseudonimom KDZ 603.

No njegov je iskaz dat na sjednici otvorenoj za javnost pa se moglo saznati kako se radi o stanovniku mjesta Drum u općini Vlasenica koji je preživio ubijanje muškaraca i protjerivanje ostalih žitelja iz sela od strane srpskih snaga.

„Radilo se o sistematskom i temeljitom čišćenju sela“, potvrdio je svoj iskaz zaštićeni svjedok opisavši kako su polovicom 1992.godine vojni transporteri s naouružanim srpskim vojnicima ušli u Drum. Uz prethodni poziv stanovništvu za predaju oružja, koje se sastojalo od par lovačkih pušaka koje su predane, srpski vojnici u vojnim i policijskim uniformama počeli su izvlačiti porodice iz kuća i ubijali vojno sposobne muškarace na licu mjesta, što je svjedok osobno vidio.

Tužitelj Fergal Gaynor na kraju glavnog iskaza želio je potvrditi – kako se radilo o nenaoružanim civilima.

Zaštićeni svjedok KDZ 603 na suđenju Radovanu Karadžiću, 1. rujna 2011

„Htio bih sada da razgovaramo o samom danu tog napada. O 2.lipnju 1992.godine. Jeste li Vi prije napada, ili u toku napada, u bilo kojem trenutku vidjeli nekog svog susjeda koji je živio u Drumu da pruža otpor vojnicima koji su vodili taj napad“, upitao je na kraju tužitelj.

„Ne“, odgovorio je svjedok nakon čega tužitelj za njega više nije imao pitanja.

Prilikom odlaska iz sela svjedok je vidio najmanje desetak tijela ubijenih muškaraca. Starije muškarce sa ženom i djecom među kojima je bio i svjedok, srpske su snage odvele u logor Sušica, kroz koji je prošlo nekoliko tisuća protjeranih Bošnjaka.

Pri unakrsnom ispitivanju optuženi Karadžić je pokušao prikazati kako se pri napadu na mjesto Drum nije nije radilo o etničkom čišćenju, nego o preventivnoj akciji srpskih snaga budući da su, prema njegovim riječima, bošnjačke snage željele pokrenuti ofenzivu i voditi napad na Vlasenicu, upravo iz spomenutog mjesta.

„Vi ste inače rođeni u Rovašima. Znate li Vi prema Vašim saznanjima da su Rovaši i Drum bili vojno organizirani prije rata“, upitao je optuženi.

„Ja ne znam“, odgovorio je svjedok.

„Onda kada Vi kažete da u Drumu nije bilo oružja, onda bi bilo ispravnije da kažete – da ne znate, nego da nije bilo“, pokušao je dovesti u sumnju iskaz svjedoka Karadžić.

„Ja znam da nije bilo – jer ga nisam vidio“, ponovio je nekoliko puta svjedok da nema saznanja o naoružavanju mjesta.



Karadžić je prilikom unakrsnog ispitivanja ustvrdio kako je vlasenički hodža Munib Ahmetović doturao mještanima oružje. No zaštićeni svjedok KDZ 603 više je puta ponovio kako o naoružavanju ne zna ništa pa je predsjedavajući sudac O Gon Kwon i ovom prilikom upozorio optuženog na svrhu njegovog ispitivanja zbog kojeg gubi vrijeme:



Suđenje za genocid u više bosanskohercegovačkih općina nastavilo se iskazom novog svjedoka tužiteljstva, Suada Džafića koji je preživio pogubljenje u Bratuncu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG