Dostupni linkovi

Napadi jemenskih pobunjenika na brodove u Crvenom moru rizikuju eskalaciju nasilja


Razarač USS Carney
Razarač USS Carney

Jemenski pobunjenici Huti koje podržava Iran izveli su seriju napada dronovima i balističkim raketama na američki razarač i tri komercijalna broda u Crvenom moru 3. decembra.

Događaji označavaju najznačajniju eskalaciju višesedmičnih napada na brodove u tim vodama i direktnu prijetnju međunarodnoj trgovini i pomorskoj sigurnosti, pišu svjetski mediji.

Napadi iz područja u Jemenu

Razarač američke mornarice oborio je tri bespilotne letjelice tokom serije napada u Crvenom moru u nedjelju, 3. decembra, prenosi New York Times saopštenje Pentagona uz ocjenu da bi to moglo signalizirati još jednu eskalaciju razmjene vatre između američke vojske i militanata koje podržava Iran.

Zvaničnik Pentagona je rekao da je američki razarač USS Carney oborio dronove dok se nekoliko obližnjih komercijalnih brodova našlo pod vatrom u sklopu napada koji je počeo u nedjelju ujutro i koji je trajao nekoliko sati.

U saopštenju Centralne komande Sjedinjenih Država (Centcom) se navodi da je tokom napada razarač presreo tri drona uključujući i jedan koji je bio usmjeren u pravcu Carneya, ističe list dodajući da Pentagon tvrdi da su napadi potekli iz područja u Jemenu koja su pod kontrolom pobunjenika Huti koju podržava Iran.

Od upada u Izrael 7. oktobra predvođenog Hamasom, Huti sa sjedištem u Jemenu su, prema pisanju New York Timesa, pokrenuli niz napada na izraelske i američke ciljeve u Crvenom moru. Više od mjesec dana militantne grupe koje podržava Iran izvodile su napade dronovima i raketama na 2.500 američkih vojnika smještenih u Iraku i 900 vojnika u Siriji.

Napad u nedjelju je, ocjenjuje list, naglasio rizik da bi borba u Gazi mogla prerasti u širi sukob.

Odgovori na pozive u pomoć

Obaranja dronova u nedjelju dogodila su se dok je Carney odgovarao na pozive u pomoć nakon serije napada na tri komercijalna broda u južnom dijelu Crvenog mora, napisao je Washington Post.

Prvi incident dogodio se otprilike u 9:15 po lokalnom vremenu kada je Carney otkrio lansiranje protivbrodske balističke rakete iz područja Jemena pod kontrolom Hutija prema teretnom brodu Unity Explorer, koji je "udario u blizini broda". Tri sata kasnije, navodi Centcom, Carney je oborio dron koji je bio usmjeren prema Carneyju.

U drugom napadu, u 12:35 sati, brod Unity Explorer je izvijestio da je pogođen projektilom ispaljenim iz područja pod kontrolom Huti u Jemenu, pretrpjevši manju štetu, saopštio je Centcom dodajući da je Carney ponovo odgovorio na poziv u pomoć.

Treći napad dogodio se 15:30, kada je teretni brod pod nazivom Broj 9 pogođen projektilom dok je plovio kroz moreuz Bab el-Mandeb. Sat vremena kasnije, ističe list, treći brod Sophie II, poslao je poziv u pomoć u kojem se navodi da je pogođen projektilom.

U saopštenju Centcom tvrdi kako "ovi napadi predstavljaju direktnu prijetnju međunarodnoj trgovini i pomorskoj sigurnosti" te da su "ugrozili živote međunarodnih timova koje predstavljaju više zemalja širom svijeta".

List naglašava da su američke trupe u Iraku i Siriji suočene s gotovo svakodnevnim napadima raketnim paljbama i dronovima otkako su počele izraelske operacije u Gazi.

Prema podacima zvaničnika američke odbrane koji je razgovarao za Washington post pod uslovom anonimnosti, u posljednjih mjesec i po dana zabilježeno je najmanje 76 napada.

Jedna od najprometnijih svjetskih brodskih ruta

Unity Explorer, brod pod zastavom Bahama, bio je među dva broda koja su oštećena tokom plovidbe kroz moreuz Bab al-Mandeb između Jemena i Džibutija dok je grupa Huti, koja kontroliše veći dio Jemena, preuzela odgovornost za napade dronovima i projektilima na brodove u tom području.

To je, kako ističe londonski Times, najnoviji napad Hutija na jednu od najprometnijih svjetskih brodskih ruta kroz koju prolazi 10 posto globalne trgovine.

Huti, jemenska šiitska naoružana grupa, tvrdi da su napadi pokrenuti u znak odmazde za intenzivno bombardovanje Gaze. Portparol Hutija je rekao da su teretni brodovi Unity Explorer i Broj 9, koji je pod panamskom zastavom, napadnuti zbog njihovih veza s Izraelom.

Od napada 7. oktobra, naglasio je londonski list, Huti su bili jedan od najodanijih saveznika Hamasa na Bliskom istoku, lansirajući krstareće rakete i bespilotne letjelice stotinama kilometara preko arapskog poluostrva u južnom izraelskom gradu Eilatu.

Huti su bili uključeni u devetogodišnji građanski rat u Jemenu protiv snaga koje podržava Saudijska Arabija, a za to vrijeme su bili teško naoružani od strane Irana. Brigadni general Yahya Saree, glasnogovornik grupe, rekao je da će Huti postaviti blokadu izraelskih brodova koji plove Crvenim morem dok se rat protiv "naše nepokolebljive braće" ne završi.

Usred strahovanja da bi Huti mogli izazvati globalni ekonomski prekid u snabdijevanju tako što će ugasiti jednu od glavnih svjetskih brodskih ruta, Velika Britanija je, prema pisanju Timesa, prošle sedmice objavila da će drugi ratni brod biti raspoređen u Arapski zaliv.

Razmatranje opcija za odgovor

Jemenski pobunjenici Huti koje podržava Iran, koji tvrde da su gađali dva broda, lansirali su seriju dronova i projektila prema Izraelu posljednjih sedmica i zaplijenili teretni brod prošlog mjeseca, ali posljednji napadi označavaju značajnu eskalaciju prijetnje pomorskom saobraćaju u tom području, ističe francuski Le Monde.

Česte napade posljednjih sedmica komentarisao je američki ministar odbrane Lloyd Austin koji je u obraćanju na sigurnosnom forumu 2. decembra rekao da Sjedinjene Države "neće tolerisati napade na američko osoblje. I zato ovi napadi moraju prestati".

"Dok to ne urade, mi ćemo činiti ono što treba da uradimo da zaštitimo naše trupe i da nametnemo gubitke onima koji ih napadaju", rekao je.

Američka Cenralna komanda ističe da vjeruje da je napade u nedjelju "iako su ih pokrenuli Huti u Jemenu, u potpunosti omogućio Iran", te navodi da će Sjedinjene Države razmotriti "sve odgovarajuće opcije za odgovor u punoj koordinaciji sa svojim međunarodnim saveznicima i partnerima".

Uloga Irana

S druge strane, ističe američki časopis Time, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian zaprijetio je "ako se trenutna situacija nastavi, regija će ući u novu fazu" zbog rata Izraela i Hamasa.

"Upozoravaju se sve strane koje žele raspiriti rat da, prije nego što bude prekasno, zaustave ubijanje žena i djece, čiji je novi krug započeo", rekao je Amirabdollahian.

Komentari visokog iranskog zvaničnika dolaze nakon njegovih razgovora sa "snagama otpora" u regiji, što je opisom koji Teheran koristi za šiitske militantne grupe koje podržava, uključujući one u Iraku, Hutije i libanski Hezbollah, kao i sunitske borce Hamasa.

Hutiji su, podsjeća Time, izveli niz napada na brodove u Crvenom moru, kao i lansiranje bespilotnih letjelica i projektila koji ciljaju Izrael, kao glavnog iranskog rivala.

Analitičari smatraju da se Hutiji nadaju da će time ojačati sve slabiju podršku javnosti nakon višegodišnjeg građanskog rata u Jemenu između Hutija i snaga koje podržava Saudijska Arabija.

'Neuspjeh' Bidenove administracije

Američki ratni brod bio je primoran da se brani od jemenskih pobunjenika koje podržava Iran, što je, prema ocjeni urednika Wall Street Journala, još jedan neuspjeh politike odvraćanja administracije predsjednika Joea Bidena.

List podsjeća da je Bidenova administracija ubrzo nakon stupanja na dužnost skinula Hutije sa američke liste stranih terorističkih organizacija. Potom je portparol Bijele kuće John Kirby nedavno rekao da bi SAD mogle vratiti Hutije na listu terorista.

Međutim, naglašava američki konzervativni list, ako je svrha tog upozorenja bila da se Huti odvrate od daljih napada na američke ili savezničke brodove, čini se da to nije uspjelo i označava još jedan neuspjeh Bidenove administracije koja nerado napada na iranske proxy snage iz straha od eskalacije koja bi mogla proširiti rat Hamasa i Izraela na Bliski istok.

Međutim, zaključuje Wall Street Journal u uredničkom komentaru, "svejedno dolazi do eskalacije, a Iran je u centru svega".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG