Dostupni linkovi

Cilj Bošnjačke stranke je ulazak u Skupštinu


Rafet Husović
Rafet Husović

Siguran ulazak u parlament bio je osnovni motiv Bošnjačke stranke za koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista i ta partija ne strahuje da bi time mogla abolirati skoro dvodecenijsku vlast režima koji su sami ocjenjivali nedemokratskim, kazao je za naš radio predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović.

RSE: Što je bio u najkraćem glavni motiv da Bošnjačka stranka prihvati poziv DPS-a?

Husović: Bošnjačka stranka je jasno rekla da je za nju najvažnije da ostane parlamentarna stranka tako da smo imali i ponudu i opozicije i DPS-a, ta ponuda DPS-a ne bila nešto bolja ovaj put od ponude opozicije i normalno da je glavni motiv bio taj.

RSE: Strahujete li da bi neko mogao da vas optuži da zapravo abolirate ovu skoro dvije decenije ne promijenjenu vlast za činjenja za koja ste često i sami spočitavali vladajućem režimu od deportacija preko Bukovice do nezastupljenosti manjina u organima vlasti?

Husović: Taj naš strateški cilj i dalje će ostati oko zastupljenosti Bošnjaka tako da nije u pitanju nikakva abolicija.

RSE: Kako ćete obezbijediti garancije za onih dogovorenih pet odsto, a i sami ste ranije govorili da je DPS znao iznevjeri i neke već potpisane dogovore, a na kraju krajeva i Ustav?

Husović: Ipak smo oko Ustava odradili nešto zajedno sa DPS-om i koliko toliko smo zadovoljni. Mislim da ćemo dosta teško ostvariti tih pet odsto, neće biti lako i sigurno da će to ići korak po korak.


Ako Bošnjačka stranka ne dobije tri mandata - ili bi se smanji taj broj poslovnikom sa tri na dva poslanika ili jednostavno bi mogli da uđemo sa Hrvatskom građanskom inicijativom da formiramo taj klub ili eventualno sa Demokratskom unijom Albanaca.
RSE: Iz Vašeg zahtjeva za tri poslanika, odnosno poslanički klub, jasno je da ste pokušali da ostvarite nezavisnost. I u tom nijeste uspjeli, odnosno dobili ste dva mandata. U suštini, jedan poslanik više manje ne znači mnogo, ali u smislu nezavisnosti to znači sve.

Husović: Sigurno da je najvažnija stvar u pregovorima i u svemu ovome taj poslanički klub, a ako Bošnjačka stranka ne dobije tri mandata, a mi očekujemo taj treći da prođe ili bi se smanji taj broj poslovnikom sa tri na dva poslanika ili jednostavno bi mogli da uđemo sa Hrvatskom građanskom inicijativom da formiramo taj klub ili eventualno sa Demokratskom unijom Albanaca.

RSE: Može li to da ugrozi vlast, odnosno da li taj poslanički klub može da bude da se pojavi u poziciji takozvanog tasa na vagi?

Husović: Ne ulazimo više u to partnerstvo sa rukavicama nego mislim da ćemo imati otvorenu saradnju i mislim da ne bi trebalo da taj naš klub ugrozi vladajuću koaliciju.

RSE: Ali kada ste pregovarali sa Milom Đukanovićem saznajem i insistirali ste baš na tom 43. čovjeku na listi. Da li je to zbog toga što 43 manje 3 je 40, a i ste profersor matematike, a to znači i manjina u parlamentu?

Husović: Mislim da pokušavamo da izgradimo to međusobno povjerenje. Ono je sigurno najvažnije u ovome trenutku i za nas sigurno nije bilo važno da imamo tri pa da pravimo tu većinu i da ona zavisi od nas. Mislim da bi za Bošnjačku stranku bilo mnogo bolje i da nije u toj apsolutnoj većini tako da bi još malo bili slobodniji i da ne bi uvijek zavisilo od Bošnjačke stranke hoće li neki stavovi proći ili ne.

RSE: Mogu li vas glasati oni koji su vam godinama, da ne kažem, decenijama govorili nikada sa DPS-om, a to su vaši članovi?

Husović: Obzirom da su neka pitanja očekujemo da će nas taj dio tvrdih opozicionara glasati, međutim, sigurno da će ostati i neki naši glasači po strani, odnosno da nas neće navjerovatnije u stopostotom procentu podržati.

XS
SM
MD
LG