Dostupni linkovi

Hunta u Nigeru imenovala vladu


Članovi vojnog vijeća koji je izveo državni udar u Nigeru prisustvuju mitingu na stadionu u Niameyu, Niger, 6. avgusta 2023.
Članovi vojnog vijeća koji je izveo državni udar u Nigeru prisustvuju mitingu na stadionu u Niameyu, Niger, 6. avgusta 2023.

Vojna hunta u Nigeru imenovala je 21 ministra u novoj vladi i time nametnula svoj plan prije samita regionalnih lidera koji traže prekidanje vojnog preuzimanja vlasti u ovoj zapadnoafričkoj zemlji.

Šefovi država zapadne Afrike održavaju u četvrtak samit u Nigeriji sa ciljem da se dogovore o planu akcije za Niger. Lideri pobune u ovoj zemlji odbili su da se povuku uprkos prijetnjama zemalja bloka da bi mogli upotrijebiti silu kako bi obnovili demokratiju.

Nakon što je preuzimanje vlasti 26. jula šokiralo region, hunta je odbila diplomatske korake i ignorisala rok od 6. avgusta od Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) da vrati na poziciju svrgnutog predsjednika Mohameda Bazuma.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je zabrinutost za Bazumu i njegovu porodicu nakon što je njegova stranka izvijestila da su zatočeni u predsjedničkoj rezidenciji bez struje i tekuće vode, te da su danima bili bez svježe hrane.

"Generalni sekretar... još jednom poziva na njegovo hitno, bezuslovno puštanje na slobodu i njegovo vraćanje na mjesto šefa države", rekao je glasnogovornik UN-a u srijedu.

Bazum je pobijedio na izborima 2021. godine, što je bio prvi transfer vlasti od jedne civilne vlade drugoj u historiji te zemlje.

Očekuje se da će se lideri bloka na samitu u Nigeriji dogovoriti o sljedećim koracima, koji bi mogli uključivati i vojnu intervenciju. Zvaničnik ECOWAS-a rekao je ranije da bi ovo bila posljednja opcija.

Hunta, predvođena generalom Abdulrahmanom Čianijem, koristi nezadovoljstvo stanovništva svojim bivšim kolonijalnim vladarom Francuskom.

Takođe, optužila je Bazumovu vladu da nije učinila dovoljno da zaštiti zemlju od islamskih ekstremista i tražila pomoć od ruske plaćeničke grupe Wagner.

Vladajuća vojska pozvala je stanovništvo da brani zemlju. Nejasno je kolika je istinska podrška hunti.

Niger, jedna od najsiromašnijih država na svetu, uglavnom se oslanja na stranu pomoć koja bi mogla biti prekinuta ukoliko Bazum ne bude vraćen na vlast, upozorio je ranije zvanični Pariz.

XS
SM
MD
LG