Dostupni linkovi

Huliganski neredi u Mostaru


Huliganski neredi u Mostaru, 18. juni 2012. Foto: bljesak.info
Huliganski neredi u Mostaru, 18. juni 2012. Foto: bljesak.info
Sedam privedenih i četiri ozlijeđene osobe, od kojih je troje policjaca, bilans je nereda u Mostaru u ponedjeljak uveče nakon utakmice Evropskog prvenstva između Hrvatske i Španije. Mostar je tako još jednom dospio u udarne vijesti zbog huliganizma i vandalskog ponašanja, a sudeći prema iskustvu iz ranijih godina, većih kazni i nadoknade štete neće biti.

Nakon završetka utakmice između Hrvatske i Španije u ponedjeljak uveče, grupa od nekih dvije stotine navijača uputila se iz naselja Strelčevina prema centru grada, tačnije prema Španskom trgu i ratnoj liniji razgraničenja. Usput su razbijali stakla na autobuskim stajalištima i urbani mobilijar, a nadomak trga zaustavila ih je policija.

„Prema policiji je ispoljena određena agresivnost, prije svega bacanje tvrdih predmeta, flaša, kamena. Mi smo imali u pripravnosti jedinicu za operativnu podršku MUP-a HNK, koja je došla za nekih desetak minuta. Negdje od 23 sata i 45 minuta do ponoći došlo je do uspostavljanja javnog reda i mira“, kazao je Hasan Lerić, zapovjednik Policijske stanice Centar.

Na licu mjesta je privedeno sedam osoba, od kojih je jedna maloljetna. Jedna uhapšena osoba je ozlijeđena i nalazi se u Kliničkoj bolnici Mostar, a lakše ozljede zadobila su i tri policajca. Istrage o slučaju provode se i dan poslije, otkrio je Lerić.

Utakmice, bilo reprezentativne, bilo domaće Premijer lige, u Mostaru su čest povod za izbijanje nereda. U novembru prošle godine su se i navijači Hrvatske sukobili s policijom, nakon utakmice baraža za EURO između Hrvatske i Turske. Najveći neredi, sukobi dvije veće grupe, desili su se 2006. godine, za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu, nakon utakmice između Hrvatske i Brazila. Nereda je bilo i u novembru 2007. godine, noć uoči gradskog derbija između Veleža i Zrinjskog, kada je privedeno više desetina osoba, a jedno je lice s frakturom lobanje završilo u bolnici. No, čini se da Mostar u proteklim godinama nije naučio ništa. Nekoliko krivičnih prijava i sudski procesi koji traju i danas – to je sve što je ranije učinjeno kako bi se spriječili mogući novi neredi. Niko nikada nije platio ni nastalu štetu. U Gradskoj upravi se žale kako je sve otišlo na njihovu adresu.

„Grad gubi. Šteta koja je materijalna ide na račun grada“, rekla je Radmila Komadina, savjetnica gradonačelnika Bešlića.

Mnogo je bilo onih, među njima i sam gradonačelnik, koji su isticali kako štete trebaju plaćati izgrednici i njihovi roditelji. No, nikada se konkretnoj akciji nije pristupilo. Komadina kaže da nikada nije urađena ni procjena štete:

„Ovdje na ulicama je to vrlo teško utvrditi, a dosada nije se ni ušlo u nekakav postupak da se stvarno dokazuje i utvrđuje krivac.“

U Gradskoj upravi smatraju da se delinkventima treba baviti isključivo policija. No, u policiji su mišljenja da im je potrebna pomoć cijele zajednice:

„Ja bih volio i bio sretan da imamo što više komentara od građana, da mi dobijemo podršku od svih faktora u ovom gradu Mostaru, odnosno u ovoj državi, ovoj zajednici, da jednostavno, i roditelji i svi obični ljudi to osude.“

Sudeći po iskustvu, na komentarima će sve ostati i ovaj put, a građani Mostara će i dalje strepiti pri samom spomenu riječi utakmica.
XS
SM
MD
LG