Dostupni linkovi

U Hrvatskoj od 1. januara obavezni vojni rok, trajat će dva mjeseca


Hrvatski vojnici (fotoarhiv)
Hrvatski vojnici (fotoarhiv)

U Hrvatskoj od 1. januara 2025. godine započinje obavezno služenje vojnog roka i trajat će dva mjeseca, naveo je hrvatski ministar odbrane, Ivan Anušić.

"Vojni rok će trajati dva mjeseca, počet će 1. siječnja 2025., i jednostavno sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje raditi. Povećali smo plaće vojnicima, dočasnicima i časnicima, njihova materijalna prava ne samo kroz osobni dohodak nego i kroz dnevnice i sve na što imaju pravo", rekao je Anušić za hrvatsku televiziju RTL.

Anušić se referisao i na nagađanja o mogućim rezovima u svom ministarstvu zbog rebalansa hrvatskog državnog budžeta, rekavši kako su u razgovoru sa ministrom finansija zaključili da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga te zemlje nema prostora za štednju.

"Opremamo i moderniziramo Oružane snage, ustrojavamo ih na način kako se od nas očekuje i kako smo dogovorili sa saveznicima u NATO-u i vrhom NATO-a. Mislim da ćemo imati puno bolju, jaču i kvalitetniju sliku Oružanih snaga nego do sada", ustvrdio je Anušić.

Ministar je istaknuo kako je to stav hrvatske Vlade i politike, jer "okolnosti u kojima se nalazimo sigurnosno nam ne dopuštaju da na tome idemo štedjeti".

Hrvatska je 2008. privremeno suspendovala obavezno služenje vojnog roka i od tada se služi samo dobrovoljno.

Vojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić ocjenjuje da je odluka Hrvatske o obaveznom služenju vojnog roka nešto što nema veze sa ratom u Ukrajini, već je isključivo posljedica regionalnih odnosa i dodao da je time pretekla Srbiju koja već godinama razmišlja o tome.

"Odluka Hrvatske da se vrati na koncept oružanih snaga u punom formatu je politička. To nije nešto što je vezano za NATO, nego se može jedino staviti u kontekst regionalnih odnosa. Zvanični Zagreb je time pokazao da želi puni vojni potencijal i mogućnost razvoja masovnih snaga u ratu", rekao je Radić agenciji Beta.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG