Dostupni linkovi

Kosor: Plenković je morao znati za povišenje naknada


Hrvatski premijer Andrej Plenković naredio je ministru poljoprivrede da u najbržem roku smanji naknade za inspekciju uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja, koje su izazvale osude kod istočnih susjeda, a u Srbiji i protumjere. Analitičari pitaju – je li moguće da premijer nije znao za tu odluku, za koju se sa sigurnošću moglo očekivati da će kod susjeda izazvati negativne reakcije.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dobio je od premijera Andreja Plenkovića javni ukor kakav se već dugo nije čulo u Hrvatskoj.

"Nove naknade su previsoke", poručio mu je premijer u središnjem Dnevniku javne televizije.

"On je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru sa svojim kolegama ministrima i sa svojim službama, a sve u skladu sa međunarodnim ugovorima kojima je Hrvatska stranka pronađe u najbržem roku rješenje koje će otkloniti taj problem i spriječiti bilo kakvu daljnju raspravu o nekakvom trgovinskom ratu između Hrvatske i nama susjednih zemalja", rekao je Plenković.

Dobro, a dalje, pita se u izjavi za Radio Slobodna Europa politička analitičarka i bivša premijerka Jadranka Kosor.

"Mi prije svega ne znamo kakvo će se rješenje pronaći, jer od izjave Andreja Plenkovića do trenutka kada mi razgovaramo nismo ni čuli ni vidjeli aktualnog ministra poljoprivrede koji to mora razriješiti. Dakle, on je dobio samo naredbu, ali još se ne zna u kojem smjeru će ići to rješenje. Dakle, rješenja još nema", ocjenjuje Kosor.

Najvjerojatnije je uzrok ove brze i žestoke Plenkovićeve reakcije činjenica da Hrvatska u istočne susjede izvozi robe za pola milijarde eura, a uvozi robe za 200 milijuna eura i, ako ste 300 milijuna eura u plusu, onda se ne igrate sa graničnim kontrolama i ne provocirate Srbiju i potencijalno druge da vam uvedu protumjere, što je Tolušić napravio.

Je li moguće da premijer nije znao za tu odluku za koju se sa sigurnošću moglo očekivati da će kod susjeda izazvati negativne reakcije, pita se Jadranka Kosor.

"Meni je to neobično. Ako je doista to tako, i ako bi zaista neki ministar u nekoj vladi donio neku odluku koja bi izazvala lošu reakciju susjeda, onda premijer dakako ne bi imao neki veliki manevarski prostor. Tako da treba još vidjeti što je tu bilo. Ja mislim da je premijer morao znati za takvu odluku", ističe Kosor.

Kosor: Rješenja još nema
Kosor: Rješenja još nema

Ipak, neki poljoprivrednici misle da je to dobra ideja, ali nedovoljno usuglašena sa diplomacijom.

"Ministar Tolušić je u svojoj staroj maniri manekenskim stilom uletio fušerski u jednu inače dobru ideju, ali je – kao i obično – nije dovršio. Pravilnik je apsolutno dobra stvar! To je jedna u nizu stvari koje je potrebno odraditi da bi hrvatska poljoprivreda stala na noge. Mi se sa pravilnikom slažemo, ali se na slažemo sa načinom na koji je to gospodin ministar odradio – na nekvalitetan i na nepripremljen način. Uletio je poput šerifa u salun i počeo pucati!", kazao je Tihomir Jaić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika na pres-konferenciji pred resornim ministarstvom.

I neki drugi iz agrara ne misle da je Tolušićev pravilnik bio loša stvar.

Generalno, kakve se reakcije može očekivati?

"Sigurno je da će sinoćnja odluka Andreja Plenkovića biti pozdravljena u svim zemljama koje su bile dotaknute takvom odlukom Ministarstva poljoprivrede, međutim, vidimo da u Hrvatskoj nisu baš svi previše oduševljeni tom odlukom. Dakle, ona će opet imati jedne posljedice izvan Hrvatske, a druge u Hrvatskoj, i jedne u općoj javnost, a druge u stranačkoj HDZ-ovoj javnosti", kaže Jadranka Kosor.

Plenković je kazao kako agrar treba poticati, ali da za to u Ministarstvu postoje druge mjere.

Jaić traži da se smanji PDV na agrar, kao i u drugim državama članicama Europske unije i da se ograniči iznos poticaja i mogućnost dodjele državnog zemljišta, kako bi i poticaji i zemljište bili dostupniji većem broju korisnika.

Prošle godine u Hrvatsku je uvezeno voća i povrća za 288 milijuna eura, što je 11 posto ukupnog uvoza. Od toga iz zemalja regije dolazi 12 posto uvezenog povrća i pet posto uvezenog voća.

Do sada jedino je Vindija prijavila da ima problema na granici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG