Dostupni linkovi

Pripreme u Hrvatskoj za prihvat mogućih ukrajinskih izbjeglica


Ukrajinske izbjeglice u Rumuniji, 24. veljače 2022.
Ukrajinske izbjeglice u Rumuniji, 24. veljače 2022.

Nakon što je Hrvatska službeno izrazila spremnost za prihvat ukrajinskih izbjeglica u hrvatskoj Vladi održan je u subotu 26. veljače koordinativni sastanak premijera Andreja Plenkovića sa resornim ministarstvima i vodstvom Hrvatskog crvenog križa i Civilne zaštite povodom krize u Ukrajini - od slanja humanitarne pomoći do prihvata izbjeglica.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović kazao je kako se u županijama održavaju koordinacijski sastanci kako bi se vidjelo koji su objekti spremni za mogući smještaj izbjeglica pred ruskom agresijom na Ukrajinu.

Do sada je u Hrvatsku stiglo desetak ukrajinskih građana koji su stigli po privatnim vezama.

Božinović je najavio kako će ukrajinski građani moći ući u Ukrajinu uz olakšanu procedure "bez formalnosti koje se inače traže u takvim situacijama". On je najavio da će Hrvatska biti spremna na različite humanitarne scenarije, bilo samostalno, bilo kao dio zajedničkih napora Europske unije.

Božinović u nedjelju odlazi na sastanak ministara unutarnjih poslova država članica EU na kojem će se koordinati humanitarni odgovor EU na krizu u Ukrajini. Jedna od opcija je da se u jednoj ili više europskih zemalja susjednih Ukrajini naprave poolovi u kojima će se prikupljati humanitarna pomoć, i otuda upućivati u Ukrajinu.

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, grada u sjevernoj Hrvatskoj, najavio je da Bjelovar može odmah primiti 100 izbjeglica, a "u vrlo kratkom roku" i do 300.

"U Bjelovaru žive pripadnici 21 od 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj i zbog toga osjećam da moramo prvi reagirati", kazao je bjelovarski gradonačelnik. U Brodsko-posavskoj županiji najavlju da mogu sada primiti već 3.500 izbjeglica, a da se broj može povećati do 17.000.

U parku Zrinjevac u središtu Zagreba zagrebački Centar za mirovne studije organizirao je akciju solidarnosti "Dosta je ratova. Želimo mir!" Okupilo se nekoliko stotina Zagrepčana, ali i hrvatskih Ukrajinaca.

"Mnogi od nas ovih dana žele dati podršku ljudima u Ukrajini kojima je ugrožena sigurnost i prosvjednicima u Rusiji te diljem svijeta u protivljenju vladajućim režimima koji stvaraju ratove i nasilje. Mnogi od nas žele mir i šalju jasan apel protiv vojnih napada koji nose sa sobom žrtve i gašenje ljudskih života. Ova je akcija prilika da u javnom prostoru podijelimo riječi ohrabrenja, nade i otpora ratu. Također, poziv je hrvatskim vlastima da poduzmu sve mjere koje joj stoje na raspolaganju da putem diplomacije i politika dijaloga spriječi daljnju eskalaciju sukoba, vodeći se načelom zaštite ljudskih života", poručili su organizatori.

U Vukovaru je održan sastanak predstavnika ukrajinskih udruga iz dvije istočnohrvatske županije – Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske, u kojima živi oko 500 pripadnika ukrajinske manjine. Razgovaralo se o mogućnostima humanitarne pomoći i solidarnosti sa ukrajinskim narodom u ruskoj agresiji.

U znak solidarnosti sa žrtvama ruske agresije u bojama ukrajinske zastave osvjetljene su zgrade hrvatskog Sabora i Vlade, u Puli je u bojama ukrajinske zastave osvjetljen jedan veliki rotor i dizalice brodogradilišta "Uljanik", a na zgradu gradske uprave u Rijeci izvješena je – uz zastave Europske unije, Hrvatske i grada Rijeke - i zastava suverene Ukrajine.

Ukrajinci se opiru ruskoj invaziji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo!) na društvenim mrežama osudio je rusku agresiju na Ukrajinu i ponudio smještaj za eventualni prihvat izbjeglica u Zagrebu.

"Grad Zagreb spreman je pružiti svu moguću pomoć izbjeglicama iz Ukrajine. Na raspolaganje ćemo staviti više lokacija za eventualni prihvat izbjeglica, ovisno o potrebama. To je najmanje što možemo učiniti u znak solidarnosti s građanima Ukrajine i ljudskom tragedijom kroz koju prolaze. Agresiju na Ukrajinu, zbog koje će mnogi životi biti uništeni, najoštrije osuđujem – nasilje se mora zaustaviti kako nevini ne bi i dalje stradavali", stoji u Tomaševićevom postu na Facebooku.

Hrvatska je već poslala Ukrajini lijekova i opreme u vrijednosti od 1,2 milijuna eura.

Glasogovornica Hrvatskog crvenog križa Katarina Zorić kazala je medijima kako su – u slučaju dolaska izbjeglica iz Ukrajine – pripremljeni timovi za psihosocijalnu pomoć i potporu, i da Hrvatski crveni križ može angažirati do 14.000 volontera.

XS
SM
MD
LG