Dostupni linkovi

Hrvatska: Gotovo 1.200 tužbi protiv medija i novinara


Okrugli sto u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu
Okrugli sto u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu

Hrvatsko novinarsko društvo iznova je upozorilo na val tužbi protiv medija i novinara kojima se upropaštava medije, a među novinare uvodi cenzuru i autocenzuru. Prema nepotpunim podacima, u toku je gotovo 1.200 postupaka po tužbama protiv medija i novinara, a poseban je apsurd da Hrvatska radio-televizija tuži druge medije, novinarsku strukovnu udrugu i njene čelnike.

„Hrvatsko novinarsko društvo traži bezuvjetno povlačenje svih tužbi Hrvatske radio-televizije protiv svih medija, Hrvatskog novinarskog društva i njegovih predstavnika, i o tome nije bilo niti će biti pregovora“, poručio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, također jedna od žrtava novog vala tužbi prema medijima, novinarima, pa čak i novinarskoj strukovnoj udruzi, gdje je jedna od perjanica tog vala Hrvatska radio-televizija sa čak 33 podignute tužbe kojima traži gotovo 270.000 eura odštete.

Tražimo bezuvjetno povlačenje tužbi: Hrvoje Zovko
Tražimo bezuvjetno povlačenje tužbi: Hrvoje Zovko

„Nismo zadovoljni tužbama protiv medija i novinara i smatramo ih represijom protiv poštenog i kritičkog novinarstva. Očito je da već godinama imamo problema sa zakonom koji regulira uvrede, klevete i javno sramoćenje, samo što je sada taj problem zahvaljujući nekim presudama i zvučnim primjerima eskalirao“, kazao je Zovko.

Potpredsjednica Društva Slavica Lukić rekla je kako je prema nepotpunim podacima koji su pristigli od 18 od 90 upitanih medijskih kuća, upravo u toku 1.163 sudska predmeta protiv novinara i medija. Najviše je tužbi prema Hanza media, koji izdaje dnevnik „Jutarnji list“ i tjednik „Globus“, njih 459, nakon toga prema izdavaču Styriji, koja izdaje „Večernji list“ i „24 sata“ sa 420 tužbi, prema „Slobodnoj Dalmaciji“ sa 100 tužbi i prema portalu index.hr sa 71 tužbom.

Novinar „Slobodne Dalmacije“ Vladimir Matijanić kazao je kako treba formirati fond solidarnosti za novinare koji izgube na sudu, a da od HDZ-ove vladajuće većine ne treba ništa očekivati, jer su oni pred 30 godina preuzimali medije slanjem naoružanih ljudi ili sebi bliskih tajkuna poput Miroslava Kutle, dok danas koriste suptilnije metode.

„Saborska većina je izabrana čelništvo Hrvatske radio-televizije koje je zasulo sve medije tužbama. Dakle, saborska većina može recimo već na prvom koraku pokazati neki minimum dobre volje i pitati tamo ljude – kog vraga rade, zašto to rade?! Ja ne znam nijednu televiziju na svijetu koja je postala ugledna po tome što piše dobre tužbe.“

Glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutiérrez zatražio je hitnu izmjenu Zakona o Hrvatskoj radio-televiziji, jer je zbog njega - prema jednom europskom istraživanju - razina autonomije vodstva javnog radio-televizijskog servisa od političkog utjecaja niža nego u mnogim drugim zemljama.

„Ako izvještaj o Hrvatskoj usporedite s drugim nacionalnim izvještajima, vidjet ćete da je stanje u Hrvatskoj gore nego u Srbiji, Bugarskoj, Slovačkoj, Turskoj, Češkoj ili Mađarskoj.“

Novinari su u svojim zahtjevima dobili potporu sa neočekivane strane. Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, koja je dio HDZ-ove vladajuće koalicije, pozvao je zbog ovih tužbi sa saborske govornice svoje kolege zastupnike na bojkot Hrvatske radio-televizije.

„Trideset i tri tužbe u nepuna dva mjeseca! To je razlog zbog kojeg ćemo moj klub i ja razmisliti o tome da toj istoj Hrvatskoj radio-televiziji zabranimo da nas traži za bilo koju izjavu, jer je to što rade – nečasno! I pozivamo i druge zastupnice i zastupnike…“

Prema podacima Ministarstva pravosuđe, u 2015, 2016. i 2017. godini bila su 164 kaznena postupka pred sudovima za povredu časti i ugleda. Riješena su 132, a od tog broja njih 18 završilo je osuđujućom presudom. Ministarstvo još nema evidenciju za građanske postupke za klevetu, ali na tome radi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG