Dostupni linkovi

Prosvjed pred donošenje zakona o osobnim asistentima


Prosvjed u Zagrebu 15. prosinca 2022.
Prosvjed u Zagrebu 15. prosinca 2022.

Prosvjed osoba s invalitetom i roditelja djece s dodatnim potrebama održan je u Zagrebu, na Markovom trgu, na prostoru između zgrada hrvatske Vlade i Sabora. Nekoliko stotina okupljenih je na temperaturi jedva iznad nule prozvalo Vladu zbog lošeg tretmana tih skupina i loših zakona koji se donose i pripremaju.

Skupa ortopedska pomagala, uskraćivanje osnovnih stvari potrebnih za život osoba s dodatnim potrebama, kažnjavanje lošim zakonskim rješenjima roditelja djece s osobnim potrebama umjesto da im se pomogne, tjeranje osoba s invaliditetom djece s dodatnim potrebama u domove, kompliciranje oko omogućavanja osobnog asistenta u takvim obiteljima, loš prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji koji se nalazi u e-savjetovanju – to su razlozi koji su nekoliko stotina roditelja djece s dodatnim potrebama, invalida i njihovih prijatelja doveli na prosvjed u Zagreb.

Organizatorica prosvjeda, Suzana Rešetar iz udruge "Sjena", jedne od udruga koje okupljaju takve obitelji.

Protiv loših rješenja u prijedlogu zakona

"Mi odavde danas poručujemo – za dom nismo spremni! Jasno tražimo hitne ispravke prijedloga Zakona o osobnoj asitenciji prije nego što uđe u prvo čitanje u Saboru! Ispravljate tu sramotu", poručila je.

Iako ima dvoje djece sa dodatnim potrebama, Lidija Blažević nema pravo na status roditelja njegovatelja. Zašto nema, objasnila joj je njena socijalna radnica.

"Trebate imati jedno sa dvije teške dijagnoze, kaže. Kao da pričamo o kupovini torbe! A ne o mom životu, o životu moje obitelji", kazala je.

Lidija Blažević nema pravo na status roditelja njegovatelja
Lidija Blažević nema pravo na status roditelja njegovatelja

Moj dan traje 24 sata 365 dana godišnje

Mara Mikulić, majka petogodišnjeg dječaka Ante koji ima dodatne potrebe, nema pravo na osobnog asistenta.

"Moj dan traje 24 sata, sedam dana u tjednu 365 dana godišnje. Nisam nikada bila bolesna u ovih pet godina jer si to ne mogu dopustiti, jer nemam kamo sa svojim djetetom", poručila je Mara Mikulić.

Paraplegičar Goran Hajdin kazao je kako novac koji se odobrava za pomagala poput kolica često nije dovoljan ni za – jednu felgu.

"Povećana je osbna invalidnina, ali nju je već pojela inflacija. Ukinuti su osobni cenzusi i to se želi prikazati kao neke benefite, ali u biti samo su ispravili nepravdu koju su trebali već ranije ispraviti, tako da nam tu nije ništa ekstra dano. Nadam se da prijedlog zakona neće u ovakvom obliku ući u saborsku proceduru", poručio je Hajdin.

Ministar ne vidi razlog za prosvjed

Dok je pred Vladom trajao prosvjed, resorni ministar Marin Piletić je u Vladi razgovarao s predstavnicima drugih udruga i inicijativa koje okupljaju osobe s invaliditetom i roditelje djece s dodatnim potrebama.

Goran Hajdin kaže kako novac koji se odobrava za pomagala poput kolica često nije dovoljan ni za – jednu felgu
Goran Hajdin kaže kako novac koji se odobrava za pomagala poput kolica često nije dovoljan ni za – jednu felgu

Kasnije je novinarima kazao kako ne vidi razlog za današnji prosvjed.

"Prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji je tek pušten u e-savjetovanje, a nakon toga kreće rasprava u Saboru u dva čitanja", poručio je ministar.

Koji su ostali zahtjevi

Na prosvjedu su izneseni i drugi zahtjevi - traži se i druge hitne ispravke u prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji, gdje se nudi niz loših rješenja, među ostalim da se izmijeni prijedlog da roditelj djeteta s poteškoćama u razvoju nema pravo na status ni na dopust ako dijete ima samo jednu tešku dijagnozu.

Prema istom prijedlogu, roditelji koji imaju status roditelja njegovatelja gube pravo na osobnog asistenta, odnosno pravo će imati samo samci, a osobe s invaliditetom i njihove obitelji više neće sami birati asistenta, što im je iznimno važno, nego će im osobni asistent biti dodijeljen.

Sporno im je i to što roditelji djece s teškoćama u razvoju i djece s invaliditetom, koji imaju status roditelja njegovatelja, po smrti djeteta ostaju bez naknade koja im je pripadala na temelju tog statusa.

Osim toga, traže povećanje naknada po osnovu invaliditeta, hitno osiguranje pomoći nezaposlenim roditeljima djece sa teškoćama u razvoju, hitne izmjene nedavno donesenog Zakona o socijalnoj skrbi.

Prosvjed sa identičnim zahtjevima održan je i u Splitu.

Sa prosvjeta u Zagrebu 15. prosinca 2022.
Sa prosvjeta u Zagrebu 15. prosinca 2022.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG