Dostupni linkovi

Hrvatska policija traga za počiniocem zbog ustaških simbola na pravoslavnoj crkvi


Ilustrativna fotografija: Policijsko vozilo u Hrvatskoj, avgust 2023.
Ilustrativna fotografija: Policijsko vozilo u Hrvatskoj, avgust 2023.

Policija u Hrvatskoj "intenzivno traga za nepoznatim počiniteljem" zbog grafita s ustaškim simbolima koji su osvanuli na pravoslavnoj crkvi u Petrinji, saopštila je Policijska uprava sisačko-moslavačka.

"Zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari, policija intenzivno traga za nepoznatim počiniteljem koji je s utorka na srijedu, 10./11. rujna, na području Petrinje, na dva vjerska objekta ispisao natpise neprimjerenog sadržaja", saopšteno je.

Dodaje se da je na licu mesta obavljen uviđaj.

Premijer Srbije Miloš Vučević je 12. septembra izjavio da su "čudne vrednosti i pravila koje se tolerišu u jednoj zemlji EU".

"Srbi u Hrvatskoj i dalje nemaju mira! Kako drugačije objasniti još jednu provokaciju u nizu, ovog puta na zgradi Crkve Svetog Spiridona Čudotvorca i upravnoj zgradi Crkvene pravoslavne opštine Petrinja", naveo je Vučević u objavi na svom Instagram nalogu.

Dodao je da je "poruka Srbije uvek jasna - mir, stabilnost i regionalna saradnja", ali da neće biti nema na "konstantne provokacije prema Srbima".

Veliko slovo "U" simbol je ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) koja je u Drugom svetskom ratu podržavala fašističku ideologiju.

Tokom Drugog svetskog rata i četvorogodišnjeg postojanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) formiran je logor Jasenovac u kojem je prema zvaničnim podacima ubijeno skoro 48.000 Srba, 16.000 Roma i više od 13.000 Jevreja.

Isticanje simbola kojima se izražava ili podstiče mržnja, što se odnosi i na ustaške simbole, u Hrvatskoj se tretira kao remećenje javnog reda i mira i kazna za to je do 4.000 evra.

XS
SM
MD
LG