Dostupni linkovi

Presuda europskog suda Hrvatskoj – kazna za solidarnost?


U Hrvatsku će biti vraćene izbjeglice koje tijekom njihovog ulaska u zemlju nije registrirala
U Hrvatsku će biti vraćene izbjeglice koje tijekom njihovog ulaska u zemlju nije registrirala

Europski sud pravde presudio je da je Hrvatska u izbjegličkoj krizi na balkanskoj ruti 2015. i 2016. postupila protuzakonito jer nije registrirala izbjeglice na putu prema Njemačkoj, koja ih je pozvala.

Presude u postupcima koje su inicirale Slovenija i Austrija bavile su se sudbinama dviju afganistanskih obitelji i Sirijca koji su nakon prolaska kroz Hrvatsku u tim zemljama zatražili azil, a - prema presudi – za rješavanje njihovog slučaja odgovorna je Hrvatska.

Prema presudama Europskog suda pravde, iz Austrije i Slovenije biti će u Hrvatsku vraćeno nekoliko stotina izbjeglica koji su u Europu stigli "balkanskom rutom" 2015. i 2016. godine, a koje Hrvatska tijekom njihovog ulaska u zemlju nije registrirala, i hrvatske vlasti morat će razmotriti njihove zahtjeve za dobivanje međunarodne zaštite u Hrvatskoj.

„Presude nisu donesene protiv Hrvatske, jer Hrvatska nije niti bila stranka u postupku, i ne mijenjaju dosadašnju praksu niti procedure postupanja Republike Hrvatske“, kazao je na početku današnje sjednice hrvatske Vlade premijer Andrej Plenković.

„Tumačenjem propisa EU ocjenjujemo da zbog protoka vremena od nezakonitih ulazaka migranata na teritorij država članica EU ne postoji bojazan da će ove presude rezultirati vraćanjem znatnijeg broja osoba koje su od rujna 2015. pa do travnja 2016. prošle kroz teritorij Hrvatske“, dodao je.

Oko 600 migranata u raznim stadijima rješavanja zahtjeva za međunarodnom zaštitom
Oko 600 migranata u raznim stadijima rješavanja zahtjeva za međunarodnom zaštitom

O kojem bi se broju moglo raditi, u izjavi za Radio Slobodna Europa procijenila je pravnica Vanja Bakalović iz zagrebačkog Centra za mirovne studije:

„Postoje neke spekulacije koje nisu službeno potvrđene da se radi o nekom vrlo malom broju ljudi koji bi trebali biti vraćeni iz Slovenije – manje od 10, a iz Austrije je nešto veći broj. Nisam sigurna koliko, ali priča se o nekoliko stotina.“

Naime, većina od 700 migranata na koje se presude odnose već je vraćena u Hrvatsku.

Bivši socijaldemokratski ministar unutarnjih poslova u vrijeme migrantske krize Ranko Ostojić, poznat po tome što je među migrante ulazio s pozdravom „Selam alejkum, my name is Ranko“, odmah je komentirao da – ako je Hrvatska pomagala ilegalne migracije - onda su to radile sve države na „balkanskoj ruti“ od Grčke do Njemačke, u sklopu takozvanog „Junckerovog plana“. On je podsjetio da je Njemačka uputila otvoreni poziv izbjeglicama, ali da po njih - nije poslala avione.

Pravnica Bakalović upozorava na znakovit detalj da je europski sud donio odluku suprotno ekspertizi vlastite pravne savjetnice, koja je konstatirala da je sustav Europske unije nepripremljen za takve situacije.

„Ona u okviru toga ističe solidarnost i potrebu za solidarnim odgovorom i kaže da ne bi bilo pošteno sada stavljat teret odgovornosti za procesuiranje zahtjeva na prvu zemlju ulaska, dakle konkretno na Republiku Hrvatsku, nego bi to trebale biti zemlje u kojima su izbjeglice podnijele svoje zahtjeve, dakle konkretno Austrija, Njemačka i druge zemlje“, navodi ona.

Voditelj ureda Isusovačke službe za izbjeglice u Hrvatskoj Dražen Klarić za RSE kaže kako se u stvari Hrvatsku ovom presudom kažnjava zbog solidarnosti koju je pokazala u izbjegličkoj krizi:

„Radi se o kažnjavaju zbog jedne apsolutno izvanredne situacije u kojoj se Hrvatska ni kriva ni dužna našla. Ovo jest na neki način kažnjavanje.“

Poruka ove presude ne odstupa od aktualne politike Europske unije prema izbjeglicama, ocjenjuje Klarić:

„Očito se 'tvrđava Europa' zatvara. To postaje polako jasno – i zakonske promjene idu u tom smjeru i ponašanje prema izbjeglicama je općenito sve restriktivnije.“

U Hrvatskoj se aktualno nalazi oko 600 migranata u raznim stadijima rješavanja njihovih zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG