Dostupni linkovi

Marihuana za medicinsku upotrebu u Hrvatskoj: Između zakona i demagogije


Transparent "Kanabis je lijek", London
Transparent "Kanabis je lijek", London

Hrvatska predsjednica pomilovat će Huanita Luksenića, osuđenog na dvije godine zatvora pod optužbom za uzgoj i preprodaju marihuane. Luksetić je težak bolesnik od multiple skleroze, koji je marihuanu uzgajao za vlastitu medicinsku upotrebu, ali je sud kazao kako se radi o prevelikim količinama za vlastitu upotrebu. Generalska djeca u sličnim slučajevima izbjegnu zatvorsku kaznu.

Gdje se ljudsko tijelo povrijedi, tamo nastaju gljivice i upale. U društvu, kada zakaže sustav, umjesto gljivica i upala uspijevaju demagozi. U mandatu prošle socijaldemokratske vlade legalizirana je upotreba kanabisa u medicinske svrhe i nabavljena je iz uvoza prva količina kanabisovog ulja.

Mjesečna doza stoji 600 do 650 eura, međutim već desetak mjeseci ulja nema na policama apoteka. Nema ga, jer aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić, kako je kazao, "nije imao vremena" sazvati povjerenstvo koje bi iniciralo nabavu novih količina ulja.

Prošlog tjedna Opatijcu Huanitu Luksetiću, teškom bolesniku od multiple skleroze, sud potvrđuje dvogodišnju zatvorsku kaznu jer nije povjerovao njegovim argumentima da je jedanaest stabljika marihuane u svom dvorištu uzgajao za vlastite potrebe da bi iz njih ekstrahirao ulje.

Istog trena čim je sustav zakazao i osramotio se, uskočili su demagozi.

Marihuana, fotoarhiv
Marihuana, fotoarhiv

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u izbornoj godini, a kako se čini da je zaključila svoju desničarsku fazu, potražila je glasove na drugoj strani i najavila da će pomilovati Huanita, čim to njegov odvjetnik zatraži, a Ministarstvo pravosuđa joj to proslijedi. Ideju je dobila od populističko –protestnog Živog zida.

"On se našao u raljama hrvatskog pravosuđa koje ga goni kao kriminalca, i koje ga je osudilo na smrt jer mu onemogućuje da se liječi", kaže funkcioner Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić.

Demagogija ili ne, Huanitov odvjetnik podnio je zahtjev, a Ministarstvo pravosuđa žuri obaviti svoj dio posla.

"Mi ćemo u najkraćem roku provesti potrebne radnje, dakle pribaviti izvješća drugih tijela, i čim to bude gotovo uputit ćemo izvješće predsjednici i ona o tome donosi konačnu odluku", ističe ministar, Dražen Bošnjaković.

Ministar je svjestan da bi rješenje bila samo potpuna legalizacija kanabisa za medicinske svrhe.

Bošnjaković: Predsjednica donosi konačnu odluku
Bošnjaković: Predsjednica donosi konačnu odluku

"Zalažem se da sustav sve ono što je djelotvorno i sve ono što čovjeku može pomoći - bilo u liječenju, bilo da ne trpi boli - treba legalizirati i omogućiti da se do toga dođe legalnim putem", riječi su Bošnjakovića.

Sljedeći korak trebalo bi biti ujednačavanje sudske prakse. Huanita se bezuvjetno osudilo na zatvor za posjedovanje i preprodaju, dok je, primjerice, David Kruljac, sin umirovljenog generala i ratnog veterana, ulovljen sa travom, kokainom, digitalnom vagom i uređajem za prešanje prošao sa uvjetnom kaznom i radom za opće dobro, jer je bio optužen samo za posjedovanje.

Nije valjda da je to samo zato što je imao izvrsnog odvjetnika?

Mirela Holy je pred nekoliko godina vodeći lijevo-ekološku stranku Orah organizirala do sada najartikuliraniju kampanju za legalizaciju marihuane, i u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) zamjera vlastima na političkom kukavičluku što to još nisu napravile.

Što se tiče Huanita, Holy kaže da – ako će ova situacija pridonijeti da država više ne bude maćeha svojim građanima, pogotovo onima koji boluju od najtežih bolesti, onda će to biti iskorak u dobrom smjeru.

Holy: Šerifovski tip vladanja
Holy: Šerifovski tip vladanja

"Mislim da je najlošija situacija kada imamo šerifovski tip vladanja, dakle kada postoje nekakvi svemoćni pojedinci ili pojedinke koji odlučuju o sudbini ljudi. Trebamo ići za zdravom logikom i moralom, i trebamo uraditi sustav na način da on doista pomaže, a ne odmaže ljudima", ukazuje Holy.

Medicinska znanost prepoznala je da marihuana pomaže protiv boli kod karcinoma, multiple skleroze i neuropatske boli. Njena upotreba u medicinske svrhe legalizirana je u 13 država Europske unije, 33 američke savezne države, Kanadi, Australiji, Izraelu, Makedoniji i brojnim drugim zemljama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG