Dostupni linkovi

Milanović osudio navijačko pozdravljanje fašističkim pozdravom u Milanu


Navijači zagrebačkog Dinama pale baklje tokom hrvatskog derbija između splitskog Hajduka i zagrebačkog Dinama u glavnom gradu Hrvatske, fotoarhiv
Navijači zagrebačkog Dinama pale baklje tokom hrvatskog derbija između splitskog Hajduka i zagrebačkog Dinama u glavnom gradu Hrvatske, fotoarhiv

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović osudio je pozdravljanje fašističkim pozdravom grupe "Bad Blue Boysa" (BBB) kada su kretali prema stadionu u Milanu na nogometnu utakmicu zagrebačkog Dinama sa domaćinom Milanom u 2. kolu Lige prvaka. Incident se dogodio u srijedu, 14. rujna prije utakmice, u kojoj je Milan pobijedio sa 3:1.

"Neće se 'leba najesti. To uvijek vodi u probleme. Izblamirat će sebe, izblamirat će 'Dinamo' koji se taman počeo odmicati od tih gluposti. To je loše samo po sebi – nacizam je loš. Holokaust i ono što ide uz njega je najgore", kazao je Milanović 15. rujna nakon dipomatske berbe grožđa nedaleko Jastrebarskog.

On je to – kako je rekao – kazao "na neviđeno", jer je o konkretnom incidentu saznao iz novinarskog pitanja.

Veća grupa Bad Blue Boysa, prema video zapisu njih više stotina, je tijekom hoda u korteu (navijačkoj povorci) podigla desnice na fašistički pozdrav i pjevala navijačku pjesmu posvećenu Dinamu.

Video je objavljen na više profila na Twitteru, a podijelio ga je i profil Stop Antisemitizmu te dodao da bi "ustaše bile ponosne".

Oštre osude navijačkog ponašanja

Video su prenijeli brojni hrvatski mediji, uz oštre osude navijačkog ponašanja i ocjene kako su takvim eskcesom osramotili sve hrvatske navijače.

Liga šampiona - Grupa E - AC Milan v Dinamo Zagreb - San Siro, Milano, Italija - 14. septembar 2022. Navijači na tribinama sa bakljama tokom utakmice.
Liga šampiona - Grupa E - AC Milan v Dinamo Zagreb - San Siro, Milano, Italija - 14. septembar 2022. Navijači na tribinama sa bakljama tokom utakmice.

O incidentu se oglasio i donedavni izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, koji se ovih dana oprašta od te diplomatske funkcije. On je na svojem Twitteru podijelio spomenuti video i napisao: "Užasno i potpuno neprihvatljivo! Ovo je sasvim suprotno vrijednostima koje nogomet predstavlja".

On je to napisao prenoseći objavu Europskog židovskog kongresa uz taj video, kojeg su popratili komentarom: "Apsolutno odvratno. Navijači zagrebačkog Dinama izvode nacistički pozdrav na ulicama Milana. Svijet nogometa mora se osloboditi fašista i nositelja mržnje, mržnje koja se s nogometnih terena širi na trgove".

Zabranu pristupa na stadion dobilo 20 hrvatskih navijača

Navijači "Dinama" su od dolaska u Milano bili pod snažnom policijskom pratnjom. Naime, Milano se sjeća velikih nereda koje su pokrenuli BBB prigodom gostovanja 2000. godine, izazivajući haos u ovom gradu na sjeveru Italije.

Fudbal - Liga prvaka - Grupa E - Milan v Dinamo Zagreb - San Siro, Milano, Italija - 14. septembar 2022.
Fudbal - Liga prvaka - Grupa E - Milan v Dinamo Zagreb - San Siro, Milano, Italija - 14. septembar 2022.

Talijanska policija je od hrvatskih napadača zaplijenila dimne bombe, teleskopsku palicu i noževe. Na samom stadionu nije bilo incidenata.

Nakon utakmice zabilježena je tučnjava grupe BBB sa grupom ekstremnih navijača Milana iz grupe "Curva Sud".

'Ne komuniciraju s medijima'

Radio Slobodna Europa (RSE) se za komentar ovog događaja obratio navijačkoj udruzi "Dinamo – to smo mi", "Građanskom nogometnom klubu Dinamo" i Hrvatskom nogometnog savezu, ali do zaključenja priloga nije pristigao nikakav odgovor.

Sa istom molbom RSE obratio i navijačkoj udruzi "Bad Blue Boys" , i oni su mailom odgovorili kako "ne komuniciraju s medijima".

Radikalne nogometne navijačke skupine u hrvatskom nogometu, u prvom redu Dinamove "Bad Blue Boyse" i Hajdukovu "Torcidu", često se povezivalo sa ekscesima sa ustaškom ikonografijom i pozdravima.

Otkako na čelu zagrebačkog Dinama nije više Zdravko Mamić sa njegovom agresivnom i nacionalističkom retorikom, koji je pobjegao u BiH u lipnju 2018., dan uoči presude za krađu velikih iznosa novca od kluba, i takvih navijačkih ekscesa je na stadionima manje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG