Dostupni linkovi

Holandija u četvrtfinalu Evropskog prvenstva


Slavlje holandskih fudbalera i navijača poslije utakmice protiv selekcije Rumunije, u Minhenu, Njemačka, 1. jula 2024.
Slavlje holandskih fudbalera i navijača poslije utakmice protiv selekcije Rumunije, u Minhenu, Njemačka, 1. jula 2024.

Fudbalska reprezentacija Holandije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pošto je u utorak u Minhenu u meču osmine finala pobijedila Rumuniju sa 3:0.

Strijelci za Holandiju bili su Kodi Gakpo 20. i Donijel Malen u 83. i trećem minutu sudijske nadoknade vremena.

Rumunija je prva zaprijetila. Stanču je u 15. minutu šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je lopta otišla za malo preko gola.

Holandija je povela u 20. minutu. Gakpo je primio loptu na lijevoj strani, ušao u kazneni prostor i snažnim udarcem u bliži ugao savladao golmana Rumunije Nicu.

Pet minuta kasnije glavom sa druge stative je pokušao De Fraj, ali je lopta završila u spoljnom dijelu mreže.

Holandija je bila bolji rival i u nastavku poluvremena, imala veći posjed lopte i inicijativu, a najbolju priliku je propustio Ćavi Simons, kada je u 44. minutu iz dobre pozicije šutirao pored gola.

U 54. minutu poslije odbitka lopta je stigla do Depaja, koji je pokušao sa peterca, ali je uz dosta sreće uspjela da interveniše odbrana Rumunije.

Četiri minuta kasnije Holandija je propustila veliku priliku. Poslije kornera najviši u skoku je bio Van Dajk, šutirao glavom, ali je pogodio stativu.

Gakpo je u 63. minutu po drugi put zatresao mrežu Rumunije, ali je taj gol nakon provjere u VAR sobi poništen zbog ofsajda.

Depaj je u 72. minutu lukavo izveo slobodan udarac, šutirao je ispod živog zida po zemlji, ali je lopta otišla pored lijeve stative.

Holandija je duplirala prednost i riješila pitanje pobjednika u 83. minutu. Gakpo je prošao po lijevoj strani, asistirao Malenu, koji je neometan sa četiri metra zatresao mrežu.

Konačan rezultat postavio je Malen u trećem minutu sudijske nadoknade vremena. Istrčao je sam ispred golmana i sigurnim udarcem pogodio donji lijevi ugao gola.

U četvrtfinalu, Holandija će 6. jula u Berlinu igrati protiv boljeg iz duela Austrija-Turska.

XS
SM
MD
LG