Dostupni linkovi

Zašto HDZ i HNS 'prozivaju' za 'državni udar'?


Zakon o izbornim jedinicama izglasan bez hrvatskih glasova: Božo Ljubić
Zakon o izbornim jedinicama izglasan bez hrvatskih glasova: Božo Ljubić

Izjave jednog od čelnika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Bože Ljubića - da je izglasavanjem Zakona o izbornim jedinicama u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH izvršen entitetski udar na državu -predstavljaju predizborni vokabular, smatraju analitičari i predstavnici opozicije. Oni podsjećaju i da je Ljubić član Sabora Hrvatske, te bi trebalo vidjeti i radi li se o stavovima zvaničnih vlasti u Zagrebu.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, organizacije koja tvrdi da okuplja hrvatske stranke u BiH, Božo Ljubić izjavio je u Mostaru kako vjeruje da Zakon o izbornim jedinicama u Federaciji BiH, kojeg je predložilo pet stranaka, ne može proći u Domu naroda parlamenta većeg bh. entiteta, gdje stranke HNS-a u Klubu Hrvata mogu potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

"Stavljajući, dakle, entitet iznad države, entitetski Parlament iznad državnog Parlamenta i entitetski zakon iznad državnog zakona, ovih pet bošnjačkih stranaka su prijedlogom ovoga zakona o takozvanim izbornim jedinicama izvele entitetski udar", ustvrdio je Ljubić nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić bošnjačkim je nazvao i multietničke stranke Socijaldemokratsku partiju (SDP), Demokratsku frontu (DF) i Našu stranku, koje su takođe u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, pored bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), te Saveza za bolju budućnost (SBB), podržali Zakon o izbornim jedinicama. Iz HNS-a su još i ranije isticali kako je navedeni zakon izglasan bez hrvatskih glasova.

iDa li iza takvih stavova njihovog saborskog zastupnika stoji hrvatska država: Slavo Kukić
iDa li iza takvih stavova njihovog saborskog zastupnika stoji hrvatska država: Slavo Kukić

Sociolog sa Sveučilišta u Mostaru, profesor Slavo Kukić, inače žestoki kritičar politike vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjednika te stranke Dragana Čovića, prokomentirao je za Radio Slobodna Evropa oštru retoriku Bože Ljubića.

"Naravno da je to dio vokabulara kojeg HDZ u zadnje godinu - dvije kontinuirano koristi, pri čemu Dragan Čović za najteže pojmove koristi svoje 'jastrebove'. U konkretnom slučaju, to je Božo Ljubić, pri čemu Božo, očito, bošnjačkim strankama smatra sve one koji se ne ponašaju po matrici HDZ-a", rekao je Kukić.

Još kaže kako za usvajanje takvog zakona u entitetskom parlamentu nema ustavnih smetnji.

"Jer, Venecijanska komisija je sama dala sugestiju kako je potrebne intervencije u izbornom zakonodavstvu moguće izvesti na razini Federacije, sugerirajući upravo rješenje s kojim su prethodno izišli SDP i DF, a sada rješenje koje je podržano i od još tri parlamentarne stranke", kazao je Kukić.

Podsjeća i da je predsjednik HNS-a BiH Božo Ljubić zastupnik u Saboru Republike Hrvatske.

"Bilo bi dobro obratiti se zvaničnim hrvatskim vlastima s pitanjem je li iza takvih stavova njihovog saborskog zastupnika stoji hrvatska država", dodaje Kukić.

Problem jeste što je Ljubić zastupnik u hrvatskom Saboru, inače se niko ozbiljan ne bi osvrtao na njegove izjave, komentira čelnik DF-a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Branimir Jukić.

"Jedino što može pokušati to je nekakvo podizanje tenzija, davanje bombastičnih izjava, pošto apsolutno nikakvu alternativu nije ponudio, niti hrvatskom narodu, u čije se ime navodno bori, kao ni ostalim građanima Bosne i Hercegovine", rekao je Jukić.

Jukić takođe kaže kako je taktika HDZ-a BiH da - ako im nije garantirano učešće u vlasti, te ako se pojave rješenja koja im ne odgovaraju - onda prijete blokadom.

"Ono što će oni pokušati napraviti je potpuno iscrpljivanje, potpuna blokada, dok se i ovo malo ljudi kojih je ostalo u Bosni i Hercegovini, a naročito u Hercegovini, ne iseli", ustvrdio je Jukić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG