Dostupni linkovi

Najmanje 41 civil povređen u ruskom napadu na Harkiv, navode zvaničnici


Vatrogasci na mestu ruskog vazdušnog udara, usred ruskog napada na Ukrajinu, u Harkivu, Ukrajina, 15. septembra 2024.
Vatrogasci na mestu ruskog vazdušnog udara, usred ruskog napada na Ukrajinu, u Harkivu, Ukrajina, 15. septembra 2024.

Najmanje 41 osoba je povređena kada je ruska navođena bomba pogodila neboder u Harkivu na severoistoku Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici 15. septembra.

"Akcija spasavanja u Harkivu se nastavlja. Ruski vazdušni udar. Oštećena je stambena zgrada, višespratna zgrada. Između 9. i 12. sprata su požari i ruševine", napisao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u aplikaciji Telegram.

Oleh Sinjehubov, guverner Harkovske oblasti na severoistoku Ukrajine, napisao je na Telegramu da su u toku spasilačke operacije, a da je 12 osoba u bolnici, od kojih su tri u teškom stanju. Rekao je da bi stanovnici mogli biti zarobljeni pod ruševinama.

Harkiv, jedan od najvećih gradova Ukrajine i ključni industrijski centar, nalazi se u blizini ruske granice i stalno je na udaru ruskih bombi, projektila i dronova.

Ukrajinske vlasti su ranije saopštile da je bračni par ubijen u južnoj oblasti Odese u talasu ruskih napada u noći između 14. i 15. septembra.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je dan ranije Sjedinjene Države i druge saveznike da "brzo implementiraju" sporazume o oružju i drugim zalihama, kako bi pomogli Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Ukrajinske vlasti navode da vojska mora biti u mogućnosti da izvodi udare dužeg dometa na rusku teritoriju kako bi se odbranili od invazije ruskih snaga, što je argument koji je naišao na podršku zvaničnika NATO-a.

Zelenski je rekao da je Rusija prošle sedmice na Ukrajinu ispalila otprilike 30 projektila, više od 800 navođenih bombi i skoro 300 dronova.

Sa druge strane, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, sada zamenik predsedavajućeg ruskog Saveta bezbednosti, upozorio je 14. septembra da bi se Kijev mogao pretvoriti u "divovsku sivu rastopljenu mrlju na mapi" ako se olabave ograničenja ukrajinske upotrebe zapadnog oružja.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG