Dostupni linkovi

Dvojica državljana Srbije uhapšeni u Kirgistanu, potvrđeno za RSE


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Dvojica srpskih državljana uhapšeni su u Kirgistanu, potvrdio je 28. oktobra portparol Okružnog suda Birinči Mej u Biškeku, kirgistanskom servisu Radija Slobodna Evropa (RSE).

On je odbio da kaže o kome se radi, kao i da da više detalja, navodeći da je slučaj poverljiv.

Beogradski nedeljnik Radar prethodno je izvestio da je jedan od dvojice uhapšenih Mladen Petković, bivši direktor u fabrikama namenske industrije u Srbiji, iz redova vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Prema pisanju Radara on je uhapšen 19. septembra u Kirgistanu.

Mediji u Srbiji su pre toga izvestili da je jedan od uhapšenih i Aleksandar Simonović čija supruga, Branka Simonović je izjavila da je on otišao u Kirgistan kao prevodilac i stručni konsultant po zadatku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Takođe je navela da bi mogao biti uhapšen pod sumnjom za mito, ali da on nije kriv.

Kasnije se oglasio i Mašinski fakultet. Iz te visokoškolske ustanove kazali su da nemaju nikakve informacije o njegovom hapšenju.

Saopštili su i da je Simonović imao nalog za službeni put, podnet na sopstveni zahtev, pri čemu je kao izvor finansiranja naveo lična sredstva.

Dodali su da je kao razlog službenog putovanja, naveo saradnju sa privredom, a da avio karta za putovanje nije kupljena preko procedure koju sprovodi taj fakultet.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kirgistana saopštilo je da nema informacija o strancima, dok se Državni komitet za nacionalnu bezbednost još nije oglasio.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije odgovorilo na pitanja RSE da potvrdi ili demantuje informacije objavljene u medijima da su u Kirgistanu uhapšeni Aleksandar Simonović i Mladen Petković.

Odgovor je izostao i od Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG