Dostupni linkovi

Porota proglasila Hantera Bajdena krivim po svim tačkama optužnice


Hanter Bajden stiže na sud u Vilmingtonu 4. juna 2024.
Hanter Bajden stiže na sud u Vilmingtonu 4. juna 2024.

Porota suda u Vilmingtonu proglasila je Hantera Bajdena, sina predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena, krivim zbog nelegalnog posjedovanja oružja dok je koristio drogu.

Kako piše Rojters, 12-očlana porota ga je proglasila krivim po sve tri tačke optužnice, čime je on postao prvi sin jednog predsjednika SAD-a koji je osuđen za krivično djelo.

54-orogodišnji Hanter Bajden napustio je sudnicu, ne obrativši se medijima.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden rekao je da prihvata ishod sudskog slučaja protiv svog sina.

"Kao što sam rekao prošle sedmice, ja sam predsjednik, ali sam i otac. Džil i ja volimo našeg sina i jako smo ponosni na njega. Brojne porodice čiji su se voljeni borili s zavisnošću razumiju osjećaj ponosa kada vide koliko je onaj kojeg vole jak i istrajan u oporavku", rekao je predsjednik SAD-a.

On je kazao da će nastaviti da poštuje sudski proces dok njegov sin razmatra žalbu.

Sudija nije odredio datum izricanja presude, ali je kazao da je rok obično oko 120 dana. To znači da će se izricanje presude održati najkasnije mjesec prije američkih predsjedničkih izbora 5. novembra.

Kazna zaprijećena u tom slučaju je od 15 do 21 mjesec zatvora.

Ipak, pravnici kažu da Hanter Bajden može dobiti manju kaznu i da su manje šanse da bude u zatvoru, ako bude poštovao uslove kojih je morao da se pridržava dok je bio na slobodi pre početka suđenja.

Kako je teklo suđenje?

Slučaj je pokrenuo posebni tužilac Ministarstva pravosuđa SAD-a Dejvid Vajs, kojeg je imenovao Donald Tramp, nekadašnji predsjednik SAD-a i glavni Bajdenov rival na predstojećim izborima.

Suđenje Hanteru Bajdenu počelo je 3. juna u saveznoj državi Delaver. On je optužen je za tri krivična djela koja su proistekla iz njegove nabavke revolvera 2018. godine.

Tužilaštvo ga tereti da je prilikom kupovine 'kolta kobra' u Vilmingtonu lagao da nije korisnik droge, pa da je samim tim 11 dana ilegalno posjedovao revolver.

Vajs je takođe optužio Hantera za tri krivična djela i šest poreznih prekršaja u Kaliforniji, a suđenje po tim optužbama, koje je on odbacio, zakazano je za 5. septembar.

On je negirao krivicu i u slučaju nelegalnog posjedovanja oružja.

Odlučio je da ne svjedoči u sudskom procesu a njegov pravni tim je rekao da neće pozivati ni druge svedoke u daljem postupku.

Suđenje i predsjednički izbori

Suđenje je počelo nedugo nakon istorijske presude Trampu po 34 tačke optužbe za falsifikovanje poslovnih zapisa uoči predsedničkih izbora 2016.

Tramp tvrdi da je taj proces politički namješten kao i da vlast koristi pravosudni sistem protiv njega.

Prema ocjeni Rojtersa, Demokrate bi mogle da iskoriste presudu kako bi bi se suprotstavile toj tvrdnji.

Oko 61 odsto registrirovanih birača koji su odgovorili na anketu Rojtersa i Ipsosa u februaru reklo je da pravni problemi Hantera Bajdena neće uticati na to hoće li glasati za njegovog oca u novembru.

Anketa je pokazala da su se birači podijelili oko toga jesu li pravni problemi Hantera Bajdena povezani sa predsjedničkom funkcijom njegovog oca.

XS
SM
MD
LG