Dostupni linkovi

Hamas negira da je predložio nove ideje za prekid vatre u Gazi


Rat u Gazi
Rat u Gazi

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan negirao je u sredu, 12. juna, da je ova palestinska islamistička grupa iznela nove ideje za predlog o prekidu vatre u Gazi koji podržavaju SAD, nakon što je američki državni sekretar Antoni Blinken rekao da je predložila brojne promene.

Hamdan je, govoreći za pan-Arap Al-Arabi TV, takođe rekao da je Blinken "deo problema, a ne rešenje" u ratu u Gazi.

Ranije je Blinken rekao da je Hamas predložio mnoge izmene, od kojih su neke bile neizvodljive, u predlogu, iako je takođe rekao da su posrednici i dalje odlučni da popune praznine.

"U svemu što smo izneli, potvrdili smo našu posvećenost onome što je 5. maja prezentovano posrednicima i nismo razgovarali ni o kakvim novim idejama ili predlozima", rekao je Hamdan.

On je ponovio stav Hamasa da je Izrael taj koji odbacuje predloge i optužio američku administraciju da ide ukorak sa svojim bliskim saveznikom da "izbegne bilo kakvu posvećenost" nacrtu za trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Hamdan je takođe zahtevao garancije od posrednika kako bi se osiguralo da Izrael ne "izbegne svoju odgovornost".

U utorak su egipatski i katarski posrednici rekli da su dobili odgovor od Hamasa i drugih palestinskih grupa na predlog SAD, iako se u saopštenju ne pojašnjava šta je odgovor podrazumevao.

Američki predsednik Džo Bajden je 31. maja izneo, kako je rekao, "trofazni" izraelski predlog koji bi uključivao pregovore o trajnom prekidu vatre u Gazi, kao i faznu razmenu izraelskih talaca za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG