Dostupni linkovi

Hamasovi militanti vjerovatno koristili oružje Sjeverne Koreje u napadu na Izrael


Izraelski protivraketni sistem Iron Dome presreće rakete lansirane iz pojasa Gaze, 9. oktobra 2023.
Izraelski protivraketni sistem Iron Dome presreće rakete lansirane iz pojasa Gaze, 9. oktobra 2023.

Hamasovi borci su vjerovatno ispalili sjevernokorejsko oružje tokom napada na Izrael 7. oktobra, što pokazuje video militantne grupe i oružje koje je Izrael zaplijenio, uprkos poricanju Pjongjanga da prodaje oružje Hamasu.

Video su analizirala dva stručnjaka za sjevernokorejsko oružje. Uz analizu Associated Pressa oružja zaplijenjenog na bojnom polju i južnokorejske vojne obavještajne službe, video pokazuje da je Hamas koristio raketnu granatu F-7, oružje koje se ispaljuje s ramena koje borci obično koriste protiv oklopnih vozila.

Dokazi bacaju svjetlo na ilegalne pošiljke oružja koje Sjeverna Koreja, inače pod sankcijama, koristi kao način da finansira svoje programe naoružanja.

Bacači granata na raketni pogon ispaljuju jednu bojevu glavu i mogu se brzo napuniti, što ih čini vrijednim oružjem za gerilske snage u okršajima s teškim vozilima. F-7 je dokumentovan u Siriji, Iraku, Libanu i Pojasu Gaze, rekao je N.R. Jenzen-Jones, stručnjak za oružje koji radi kao direktor konsultantske kuće Armament Research Services.

“Sjeverna Koreja već dugo podržava palestinske militantne grupe, a sjevernokorejsko oružje je ranije bilo dokumentirano među zaplijenjenim oružjem”, rekao je Jenzen-Jones za Associated Press.

Hamas je objavio slike njihove obuke koje prikazuju borce s oružjem s granatom na raketni pogon s prepoznatljivom crvenom prugom preko bojeve glave i drugim elementima dizajna koji odgovaraju F-7, rekao je Matt Schroeder, viši istraživač iz Small Arms Surveya koji napisao vodič za lako oružje Pjongjanga.

“Nije iznenađenje vidjeti sjevernokorejsko oružje kod Hamasa”, rekao je Schroeder.

Na snimku militanata koji je pregledao AP vidi se jedan borac koji nosi F-7. Oružje koje je zaplijenila izraelska vojska i prikazano novinarima također je uključivalo tu crvenu traku i druge elemente dizajna koji odgovaraju F-7.

Na brifingu s novinarima u utorak, Zajednički štab Južne Koreje je posebno identificirao F-7 kao jedan primjerak oružja Sjeverne Koreje za koje se vjeruje da je Hamas koristio u napadu. Izraelska vojska je odbila odgovoriti na pitanja AP-a o porijeklu i proizvođaču tih granata na raketni pogon, rekavši da ih rat s Hamasom sprječava da odgovore.

Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtjev AP-a za komentar. Međutim, Pjongjang je prošle sedmice preko svoje državne novinske agencije KCNA odbacio tvrdnje da je Hamas koristio svoje oružje kao "neosnovane i lažne glasine" koje su orkestrirale Sjedinjene Države.

Propagandni video snimci i fotografije Hamasa ranije su prikazivali njihove borce sa sjevernokorejskim vođenim protutenkovskim projektilom Bulsae. Jenzen-Jones je rekao da vjeruje da su, na osnovu slika oružja kojim raspolažu Hamasovi borci, koristili i sjevernokorejsku pušku Tip 58, varijantu jurišne puške Kalašnjikov.

Inače, 7. oktobra je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael pri čemu su ubili najmanje 1.400 osoba. Izrael je uzvratio masovnim granatiranjem okupiranog Pojasa Gaze u kome je do sada ubijeno najmanje 3.500 hiljade osoba.

Hamas su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju.

XS
SM
MD
LG