Dostupni linkovi

Nikki Haley 'prekida kampanju', Trumpova pobjeda na predizborima


Nikki Haley u obraćanju prisutnima u Fort Vortu, Teksas, 4. marta 2024.
Nikki Haley u obraćanju prisutnima u Fort Vortu, Teksas, 4. marta 2024.

Kandidatkinja za američku predsjedničku kandidaturu Nikki Haley rekla je u srijedu da će prekinuti svoju kampanju nakon niza poraza na predizborima širom zemlje u utorak, ostavljajući tako bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kao jedinog kandidata republikanaca za novembarske izbore, piše AP.

Haley, koja je bivša guvernerka američke savezne države Sjeverne Karoline i bivša američka ambasadorica pri UN-u, bila je najistaknutiji Trumpov suparnik za predsjedničku kandidaturu.

Njen izlazak iz trke će omogućiti Trumpu da se u potpunosti fokusira na izborni revanš Joeu Bidenu, u novembru.

Poraz Nikki Haley u trci za nominaciju označava i udarac za one glasače i finansijere republikanaca koji su se oštro protivili Trumpu i njegovim političkim idejama.

Ona je posebno bila popularna među umjerenim i visoko-obrazovanim glasačima koji će, kako se smatra, imati ključnu ulogu na predsjedničkim izborima.

Njene pristalice kažu da je Haley premašila sva očekivanja time što je što je ikako stigla do direktne borbe protiv Trumpa.

Postoji bojazan da li će Trump uspjeti da ujedini podijeljenu partiju.

Haley je jasno stavila do znanja da ne želi biti Trumpova potpredsjednica, niti da se kandiduje na listi neke treće partije.

XS
SM
MD
LG