Dostupni linkovi

Gužve ispred centra za vakcinaciju u Prištini


Vakcinacija u Prištini, 12. maj
Vakcinacija u Prištini, 12. maj

Na Kosovu je u petak (14. maj) nastavljen proces imunizacije protiv korona virusa a ispred hale “1. Oktobar” u Prištini je zabeležena velika gužva.

Iz Ministarstva zdravstva je saopšteno da se okuplja veći broj ljudi ispred centra za vakcinaciju u Prištini jer građani pristižu iz drugih opština.

„Građani iz drugih opština se mole da odu u centre za vakcinaciju u svojim opštinama, kako bi dobili potrebne informacije i vakcinisali se“, apeluju iz Ministarstva zdravstva.

U međuvremenu, lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdižiku (Lumir Abdixhiku) je pozvao na “odgovornost” tokom imunizacije građana.

“Ovo nije vakcinacija. Ovo je čin slanja starijih na suočavanje sa životom. Cela Vlada spava!”, napisao je Abdižiku na svom Facebook profilu.

Kosovo je 12. maja započelo drugu fazu imunizacije stanovništva protiv koronavirusa, u okviru koje će vakcinu dobiti osobe od 65-79 godina, kao i nastavno osoblje, bezbedonosne snage, koje su bile uključene u upravljanje sutuacijom tokom pandemije korona virusa.

U trećoj fazi će početi masovna vakcinacija građana, a iz Ministarstva zdravstva Kosova navode da je planirana imunizacija od 50 do 70 odsto stanovništva.

Do sada su, u okviru prve faze, vakcinu primili zdravstveni radnici, osobe starije od 80 godina i hronični bolesnici.

Kosovo je do sada dobilo oko 60.000 vakcina kompanije AstraZeneca iz programa COVAX Svetske zdravstvene organizacije, koji ima za cilj dostavu vakcina siromašnim zemljama kao i preko 7.000 doza vakcina kompanije Pfizer, kao donaciju Evropske unije.

XS
SM
MD
LG