Dostupni linkovi

Guterres nakon razgovora s Putinom: Šanse za mir minimalne


Susret Putina i Guterresa u Moskvi, Rusija, 26. april 2022.
Susret Putina i Guterresa u Moskvi, Rusija, 26. april 2022.

Šanse za mir u Ukrajini su "minimalne u ovoj fazi" izjavio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nakon telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Imam osjećaj da smo vrlo daleko od mira. Lagao bih kada bih rekao da bi se to moglo dogoditi uskoro", rekao je Guterres na pres-konferenciji.

"Nemam nikakvih iluzija, u ovoj fazi šanse za mirovni sporazum su minimalne", rekao je Guterres i dodao da čak ni primirje nije na vidiku.

Guterres je rekao da nastavlja kontakte s dvije strane i da se nada da će jednog dana biti moguće ići ka razgovorima na višem nivou.

Generalni sekretar UN-a razgovarao je s Putinom i o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva.

Kremlj je 19. septembra saopćio poslije telefonskog razgovora dvojice dužnosnika da je Putin poručio Guterresu da ukrajinske žitarice trebaju kao prioritet ići zemljama u kojima su najpotrebnije.

Kremlj je također izvijestio da su razgovarali o nuklearnoj centrali Zaporižje i posjeti tima iz UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kao i da je Guterres prenio da se priprema posjeta UN-ovih stručnjaka zatvoru Olenivka na istoku Ukrajine, u kojem je poginulo na desetke ukrajinskih ratnih zatvorenika u bombardiranju krajem jula.

Moskva i Kijev se za to uzajamno optužuju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG