Dostupni linkovi

Potpisan novi zakon u Gruziji koji uvodi zabrane za LGBT zajednicu


Shalva Papuashvili potpisuje zakon, 3. oktobra 2024.
Shalva Papuashvili potpisuje zakon, 3. oktobra 2024.

Predsjednik Parlamenta Gruzije Shalva Papuashvili potpisao je 3. oktobra zakon za koji grupe za ljudska prava, opozicija i međunarodna zajednica kažu da drastično ograničava prava LGBT zajednice u zemlji.

Papuashvili, iz vladajuće stranke Gruzijski san i kosponzor zakona, podržao je zakon nakon što je predsjednica Salome Zurabishvili 2. oktobra odbila da ga potpiše i vratila u Parlament, u skladu sa odredbama gruzijskog Ustava.

Zakon o takozvanim "porodičnim vrijednostima" prošao je kroz Parlament 17. septembra sa 84-0 glasova, u odlučivanju koje je bojkotirala opozicija dok su demonstranti održavali skupove ispred zgrade Parlamenta.

Iako je po Ustavu legalan, Papuashvilijev potez naglašava dramatično polarizirani politički spektar u ovoj zemlji južnog Kavkaza. Vladajuća stanka Gruzijski san je u sukobu i sa predsjednicom države i sa političkom opozicijom, koja mjesecima bojkotuje Parlament uoči izbora zakazanih sljedećeg mjeseca.

Nakon Papuashivilijevog odobrenja, zakon će biti objavljen u gruzijskom Službenom listu i stupiće na snagu 60 dana nakon objavljivanja.

Paket zakonskih izmjena, čiji je potpuni naziv "O porodičnim vrijednostima i zaštiti maloljetnika", donosi izmjene u 18 važećih zakona, uključujući zakone o slobodi govora i izražavanja, kao i o radiodifuziji.

Mjere predviđaju zabranu okupljanja koja promovišu pravo osobe da se identifikuje kao spol koji nije "njen biološki spol", a zabranjuju se i okupljanja koja zagovaraju istopolnu orijentaciju ili veze.

Unaprijed odbačene kritike Zapada

Dok je potpisivao zakon, Papuašvili je kritikovao i predsjednicu države i opoziciju jer su odbili da ga podrže i zaštite "ono što je najvrednije za čovjeka: porodicu i djecu".

Papuashvili, čija stranka ostaje najpopularnija, prema istraživanjima javnog mnjenja uoči ključnih izbora 26. oktobra, takođe je unaprijed odbacio očekivane kritike Zapada na njegov potez.

"Jako dobro shvatam da će potpisivanje ovog zakona izazvati kritike nekih stranih partnera, ali mi Gruzijci se nikada nismo plašili tuđeg suda kada su naša vjera, zdrav razum i lojalnost zemlji to zahtijevali i kada smo vidjeli da civilizacijski tokovi idu u pogrešnom smjeru", rekao je.

Opozicija je bojkotovala parlamentarne sjednice od maja, kada su poslanici Gruzijskog sna odobrili zakon o "stranom uticaju", koji zapadne vlade i mnogi Gruzijci upoređuju s ruskim zakonom o "stranom agentu" koji Kremlj koristi za suzbijanje neslaganja sa vlastima.

Zakon zahtijeva od organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inostranstva da se registruju kao "agenti stranog uticaja".

Zurabishvili je stavila veto na taj zakon, ali je vladajuća stranka nadjačala njeno protivljenje i objavila ga uprkos višemesečnim javnim protestima i upozorenjima Sjedinjenih Država i Evropske unije da ta mjera narušava demokratiju Gruzije i njen put ka integraciji u zapadne institucije.

Kao odgovor, Washington je 16. septembra uveo sankcije za više od 60 Gruzijaca, uključujući dva člana Vlade, za koje je rekao da su "potkopali" demokratiju i ljudska prava u zemlji, što je navelo premijera Iraklija Kobakhidzea da upozori da bi Tbilisi mogao revidirati svoje odnose sa Sjedinjenim Državama.

Evropska unija je u međuvremenu reagovala na zakon, pauzirajući pregovore o pristupanju EU.

Gruzijski san, koji je osnovao proruski nastrojen gruzijski tajkun i bivši premijer Bidzina Ivanishvili, glavni kandidat stranke za predstojeće izbore, insistira na tome da stranka ostaje posvećena pridruživanju zapadnim institucijama.

Građansko društvo Gruzije godinama pokušava da udalji zemlju od uticaja Rusije, koja još uvijek drži hiljade vojnika u Južnoj Osetiji i Abhaziji, dvije otcijepljene gruzijske regije koje je Moskva priznala kao nezavisne države nakon petodnevnog rata s Tbilisijem 2008. godine.

XS
SM
MD
LG