Dostupni linkovi

Koncert u Tbilisiju za uhapšene na protestima


Koncert protiv "ruskog zakona" u Tbilisiju, 2. jun 2024.
Koncert protiv "ruskog zakona" u Tbilisiju, 2. jun 2024.

Gruzijski protivnici nedavno usvojenog zakona o "stranim agentima", kojim se povećava državni nadzor nad stranim finansiranjem nevladinih organizacija i medija, okupili su se 2. juna na koncertu u Tbilisiju čiji je cilj bio da još jednom izraze nezadovoljstvo, te da prikupe sredstva za uhapšene u ranijim protestima.

Kako prenosi gruzijski servis Radija Slobodna Evropa, demonstranti su se okupili na događaju "Gruzijski muzičari za evropsku budućnost", te pozvali na "jedinstvo" i "konačnu pobjedu", osuđujući zakon koji je naišao na salve kritika, i prijeti da zaustavi zemlju na njenom evropskom putu, ali i da zakomplikuje odnose sa SAD.

"Naše neporaženo jedinstvo je rođeno u borbi za zajednički cilj", navedeno je u videu objavljenom na koncertu u centru glavnog grada.

Na koncertu su se prikupljala sredstva za demonstrante koji su uhapšeni prethodnih mjeseci.
Na koncertu su se prikupljala sredstva za demonstrante koji su uhapšeni prethodnih mjeseci.

Navedeno je i da "vlasti ilegalno hapse mlade ljude koji se bore za slobodu, i nameću im kazne".

Novac prikupljen na događaju bi trebalo da bude iskorišten za "pomoć našim drugovima", koji su "kažnjeni zbog svoje ljubavi prema Gruziji", rečeno je u videu.

Stotine ljudi je uhapšeno u protestima koji traju već nedjeljama, zato što je vladajuća stranka Gruzijski san ponovo stavila u zakonodavnu proceduru zakon za koji kritičari kažu da je "ruski".

Zakon bi uskoro trebalo da stupi na snagu, nakon što je parlament prošle sedmice oborio veto predsjednice Salome Zurabišvili.

U glavnom gradu Gruzije su se okupile hiljade ljudi.
U glavnom gradu Gruzije su se okupile hiljade ljudi.

Između ostalog, zakon definiše "organizaciju koja promoviše interese strane sile", a u njih spadaju mediji i nevladine organizacije koji primaju više od 20 odsto finansija iz inostranstva.

Oni početkom svake godine imaju obavezu da podnesu finansijski izvještaj Ministarstvu pravde, te se u suprotnom suočavaju sa novčanim kaznama.

Kritičari navode da je zakon sličan zakonu o "stranim agentima" koji je još 2012. usvojen u Rusiji, koji je tamošnja vlast predvođena predsjednikom Vladimirom Putinom koristila da suzbije opoziciju i obračuna se sa političkim neprijateljima.

XS
SM
MD
LG