Dostupni linkovi

Predsednica Gruzije: Pobeda Rusije ako Tbilisi ne dobije status kandidata za EU


Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili ocenila je da će ako Evropska unija na samitu ove nedelje ne da zeleno svetlo da se njenoj zemlji da status kandidata za članstvo, to biti pobeda Rusije, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Lideri 27 EU sastaju se u Briselu 14. i 15. decembra kako bi razgovarali o mogućem dogovoru o proširenju. Ključna odluka biće da li će Moldaviji i Ukrajini – a možda i Bosni i Hercegovini – biti dato zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju EU.

Takođe će razgovarati da li Gruzija treba da postane zvaničan kandidat za članstvo u EU pošto je Evropska komisija prošlog meseca preporučila da joj se dodeli takav status ako i kada ispuni preostale uslove koje je postavila Unija.

U intervjuu za RSE u Pragu u utorak, Zurabišvili je rekla da će biti "veoma loše" ako Gruzija ne dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

"Jer bi to značilo veoma duboku frustraciju u javnom mnjenju, još dublju posle preporuka komisije.... Frustracija bi bila ogromna", rekla je ona.

Zurabišvili je rekla da bi takva odluka Moskvi – koja na Gruziju gleda kao na deo svoje sfere uticaja – donele "veliku satisfakciju".

Baš kao što sam rekla, dodala je ona, takva odluka bi značila za Moskvu, koja već dugo smatra da je Gruzija, bivša sovjetska republika, deo svoje sfere uticaja.

"Jer, naravno, a svi to znamo, frustracija je ono što najbolje mogu da iskoriste ljudi koji manipulišu propagandom, lažnim vestima i svim tim, i počeće da okrivljuju Evropsku uniju što je još jednom zaboravila Gruziju, izneverila Gruziju. I sve ove teme će, naravno, dolaziti iz Rusije", rekla je gruzijska predsednica.

Odluka EU dolazi u trenutku duboke polarizacije u gruzijskoj politici.

Posle Revolucije ruža 2003. godine, Gruzija je postala bliski saveznik SAD, nakon čega su se znatno pogoršali odnosi s Rusijom koja je povela rat protiv Gruzije 2008. oko otcepljenih teritorija Južne Osetije i Abhazije.

Sadašnja vlada koju predvodi partija Gruzijski san zauzela je manje konfrontacioni pristup Rusiji, mada je nastavila da se približava Zapadu.

Posle invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Gruzijski san je pojačao politiku prilagođavanja Moskvi i pitanje odnosa s Rusijom postalo je najvažnija tačka sporenja u gruzijskoj politici.

XS
SM
MD
LG