Dostupni linkovi

Skup podrške profesoru i novinaru Dinku Gruhonjiću u Novom Sadu


Studenti i profesori na skupu podrške Dinku Gruhonjiću ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 27. mart 2024.
Studenti i profesori na skupu podrške Dinku Gruhonjiću ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 27. mart 2024.

Više od stotinu studenata, profesora i građana okupilo 27. marta ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu da bi podržali profesora i novinara Dinka Gruhonjića koji je poslednjih nedelja na meti pretnji i uvreda različitih desničarskih organizacija.

Grupa profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu ranije je pozvala kolege da im se pridruže na skupu "Protiv progona nastavnika i za očuvanje akademskog integriteta i autonomije".

Povod je, kako su naveli, šovinistička hajka na Gruhonjića, koji je izložen pretnjama nakon što se na društvenim mrežama pojavio montirani snimak u kojem navodno veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića.

U međuvremenu, grupa studenata Filozofskog fakulteta iz organizacije Studentski parlament zatražila je i njegovu smenu, uz pretnju da će fakultet biti blokiran.

"Nismo ovde da ćutimo, moramo reći da se otvoreno tome protivimo", rekao je danas na skupu podrške profesor Vladimir Mihić sa Odseka za psihologiju.

Skup podrške Dinku Gruhonjiću u Novom Sadu, 27. mart 2024.
Skup podrške Dinku Gruhonjiću u Novom Sadu, 27. mart 2024.

Grupa nastavnika Filozofskog fakulteta podsetila je da su targetiranju i pretnjama izloženi i studenti koji su imenom i prezimenom podržali svog profesora.

Dinko Gruhonjić se na skupu najviše zahvalio svojim studentima.

"Svi mi koji radimo u ovom divnom akademskom zdanju tu smo na prvom mestu zbog njih. Podrška studenata za mene je dokaz da nisam grešio u profesorskom i pedagoškom radu. Ne postoji veće priznanje za jednog nastavnika", kazao je Gruhonjić.

On je izjavio i da će se sam povući sa fakulteta "ukoliko postoje akademski razlozi" za njegovu smenu, ali je istakao "da to nikada ne može biti zbog političke volje onih koji bi da ubiju pravo na slobodnu reč".

Dinko Gruhonjić i Ana Lalić (u sredini) na skupu ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 27. mart 2024.
Dinko Gruhonjić i Ana Lalić (u sredini) na skupu ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 27. mart 2024.

Osim što je na meti napada ultradesničarskih grupa, Gruhonjić je i na meti predstavnika vladajuće koalicije.

U ulazu zgrade u kojoj živi s porodicom 21. marta je osvanuo grafit "Dinko Šakiću za večni dom si spreman".

U potpisu se navodi neregistrovana ultradesničarska organizacija "Srpska Vojvodina".

Grupa aktivista i građana Novog Sada prekrečia je 22. marta preteću poruku, ali je već iduće večeri ponovo osvanula poruka "Džabe si krečio".

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu saopštilo je za Radio Slobodna Evropa da sprovodi predistražni postupak povodom pretnji Gruhonjiću.

Pretnjama je prethodnih dana bila izložena i novinarka i predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić.

'Dolaze mi na kućni prag': Novinari u Novom Sadu na meti pretnji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:31 0:00

Grupa od 80 intelektualaca i javnih ličnosti iz Srbije i regiona uputila je 25. marta "Apel za slobodu javne reči i kritičkog mišljenja" u kojem su zahtevali od međunarodne zajednice da zaštiti živote Dinka Gruhonjića i Ane Lalić.

XS
SM
MD
LG