Dostupni linkovi

Nove evakuacije kod Atine dok bjesne šumski požari


Kuća u plamenu u selu Varnavas kod Atine, 11. avgust 2024.
Kuća u plamenu u selu Varnavas kod Atine, 11. avgust 2024.

Grčka je u ponedeljak zatražila pomoć evropskih zemalja u suzbijanju požara u blizini Atine, u kome su stradala stabla, kuće i automobili a mnogi građani bili primorani na bijeg.

Skoro 700 grčkih vatrogasaca uz podršku dobrovoljaca, 190 vatrogasnih vozila i 33 protivpožarnih aviona bore se sa požarom koji je izbio u nedjelju popodne u blizini sela Varnavas, 35 kilometara sjeverno od Atine.

Vatrogasci su rekli da je ovo najgori požar u grčkoj prijstonici za više od dve decenije.

Partenon, Akropolj, 12. avgust
Partenon, Akropolj, 12. avgust

Francuska će, prema riječima ministra unutrašnjih poslova Žerala Darmena (Gerald Darmanin), poslati u pomoć 180 vatrogasaca, 55 kamiona i helikopter.

Italija šalje dva aviona, Češka 75 vatrogasaca i 25 vozila, a još nekoliko zemalja priprema pomoć.

Zbog straha od požara, evakuisane su dječja i vojna bolnica, dva manastira i dom za djecu, dok je još jedna bolnica trebalo da bude evakuisana u toku dana.

Stanovnici istorijskog grada Maratona, 40 kilometara istočno od Atine, bili su među onima kojima je naređeno da se evakuišu u nedjelju.

Ministar civilne zaštite Vasilis Kikilijas je već u subotu upozorio da je polovina zemlje pod upozorenjem visokog rizika od požara zbog visokih temperatura, udara vjetra i suše.

Naučnici upozoravaju da emisije fosilnih goriva pogoršavaju dužinu, učestalost i intenzitet toplotnih talasa širom svijeta.

Povećane temperature dovode do dužih sezona šumskih požara i povećanja površine izgorele u plamenu, naveo je Međuvladin panel Ujedinjenih nacija za klimatske promene.

Grčka je izuzetno osjetljiva na ljetnje požare. Poslije najtoplije zime u istoriji, u toj zemlji su takođe zabjlježeni najtopliji jun i jul od kada je počelo prikupljanje pouzdanih podataka 1960. godine.

Vatrogasci pokušavaju da ugase požar u selu Varnavas kod Atine, 11. avgust 2024.
Vatrogasci pokušavaju da ugase požar u selu Varnavas kod Atine, 11. avgust 2024.
Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG