Dostupni linkovi

Evroposlanik, političar grčke manjine, pušten iz zatvora u Albaniji


Fredis Beleris, juli 2024.
Fredis Beleris, juli 2024.

Bivši gradonačelnik jednog albanskog grada, manjinski Grk čije je zatvaranje na osnovu optužbi za kupovinu glasova zateglo albansko-grčke odnose, pušten je na slobodu jer mu je kazna preinačena u uslovnu, saopštili su danas njegova kancelarija i advokat.

Sud u Fieru, 100 kilometara južno od glavnog grada Tirane, gde je Fredis Beleris izdržavao dvogodišnju kaznu zatvora, prihvatio je njegov zahtev za puštanje na slobodu, rekao je advokat Eugen Gjizari, prenosi AFP.

Miting za proslavu njegove slobode planiran je u njegovom gradu Himari, saopštila je Demokratska unija grčke manjine - Omonoia, društvena, politička i kulturna organizacija koja promoviše manjinska prava grčke manjine u Albaniji.

Beleris (51) je uhapšen uoči opštinskih izbora 14. maja 2023. u Himari, gradu naseljenom etničkim Grcima. Taj grad je na "Albanskoj rivijeri", primorskom regionu s velikim turističkim razvojem, ali uz mnoštvo imovinskih sporova. Optužen je i osuđen da je ponudio 40.000 albanskih leka (360 evra) za kupovinu osam glasova.

Slučaj protiv Belerisa zaoštrio je odnose Tirane i Atine, a Grčka je zapretila da će sprečiti nastojanja Albanije da se pridruži Evropskoj uniji.

Beleris i Atina tvrde da je presuda njemu bila politički motivisana, što su oštro odbacili albanski zvaničnici, pozivajući se na nezavisnost pravosuđa.

U junu je Beleris, dvojni albansko-grčki državljanin, izabran u Evropski parlament s vladajućom konzervativnom strankom u Grčkoj i mesec dana kasnije je dobio petodnevno odsustvo iz zatvora da bi prisustvovao početku zasedanja novog saziva Evroparlamenta u Strazburu.

Beleris je rekao da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava zbog svega čime ga je "osakatio albanski režim". Fotografija: Ulaz u Evropski sud za ljudska prava u Luksemburbu, fotografija iz 2017. godine
Beleris je rekao da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava zbog svega čime ga je "osakatio albanski režim". Fotografija: Ulaz u Evropski sud za ljudska prava u Luksemburbu, fotografija iz 2017. godine

Beleris je Pišući na Fejsbuku zahvalio premijeru Grčke Kirijakosu Micotakisu što ga je uključio na listu svoje stranke.

Portparol grčke vlade Pavlos Marinakis nazvao je Belerisovo oslobađanje "sigurno pozitivnim razvojem događaja".

"To ne znači da ćemo zaboraviti (prethodnih) 17 meseci i ozbiljnost onoga što se dogodilo", rekao je on danas novinarima u atini. "Zato što u liku Fredisa Belerisa grčka vlada vidi sve građane Grčke, svu grčku etničku manjinu u Albaniji koju ćemo nastaviti da podržavamo".

Beleris je rekao da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava zbog svega čime ga je "osakatio albanski režim".

"Ali sada, obavljajući dužnost grčkog poslanika u Evropskom parlamentu, moći ću da se bez straha fokusiram na pitanja grčke etničke manjine i vladavine prava", napisao je on.

Pošto je Belerisu oduzeta titula, osuđen je i zatvoren, u Himari su održani prevremeni izbori za mesto gradonačelnika na kojima je pobedio kandidat vladajuće albanske Socijalističke partije.

Beleris tvrdi da je suđenje njemu i kažnjavanje zatvorom bio pokušaj premijera Socijalističke partije Edija Rame da zadrži kontrolu nad Himarom i njenim potencijalom za unosan budući razvoj nekretnina.

Nakon što je Beleri osuđen i zatvoren, Himara je početkom avgusta održao nove izbore za gradonačelnika. Za novog predsjednika izabran je Vangjel Tavo iz Socijalističke partije.

XS
SM
MD
LG