Dostupni linkovi

Preminula žena iz Gračanice od povreda koje joj je naneo suprug


Gračanica, 27.septembar 2023. godine
Gračanica, 27.septembar 2023. godine

Žena pod inicijalima M.Ž. iz Donje Gušterice u opštini Gračanica preminula je 2. avgusta u na Kliničko bolničkom centru u Prištini nakon što ju je suprug pretukao i naneo teške telesne povrede.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio direktor Urgentnog centra u Prištini Naser Sulja (Sula).

“Na žalost, jutros je preminula. Dobila je izliv krvi u mozgu od odbijenih povreda, nismo mogli ni da je operišemo u takvom stanju. Bila je na aparatima 24 sata”, rekao je doktor Sulja.

M.Ž. je u Prištinu prebačena iz Kliničko-bolničkog centra u Gračanici, gde je 31. jula uveče primljena u teškom stanju.

Iz Policije Kosova su potvrdili da je njen suprug pod inicjalima D.Ž. uhapšen, da je mu je određen pritvor, te da je pokrenuta istraga.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je poručila da se slučajevi u kojima se ubijaju žene ne smeju tolerisati.

"Ovaj okrutni čin nije izolovan incident, već uznemirujući čin nasilja nad ženama koji zahteva hitnu i odlučnu akciju", napisala je ona na svom Facebook profilu.

Podvukla je da pravosudne institucije moraju osigurati da se kroz primenu zakona nasilnici kažnjavanju, a femicid nestane.

"Svi moramo biti kao jedno, da se nijedna žena ne plaši za svoj život", poručila je predsednica Kosova.

Osnovni sud u Prištini mu je odredio jednomesečni pritvor, jer postoji opravdana sumnja da može da pobegne, imajući u vidu da je kazna za optužbe koje mu se stavljaju na teret višegodišnji zatvor.

U obrazloženju se navodi da je D.Ž. 31. jula namerno oduzeo život svojoj supruzi, tako što joj je u alkoholisanom stanju udarao glavu u betonske stepenice, nanavši joj teške telesne povrede kojima je kasnije podlegla.

Oglasilo se Osnovno tužilaštvo u Prištini, uz pojašnjenje da je u ovaj slučaj najpre otvoren kao "nasilje u porodici" i " nanošenje teških telesnih povreda", ali da će se nakon smrti njegove supruge slučaj prekvalifikovati u "teško ubistvo”.

"Državni tužilac je izdao naredbu za obdukciju preminule a podnet je i zahtev nadležnom sudu za određivanje mere pritvora osumnjičenom", navodi se u saopštenju.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu je navela da je šokirana događajem da je žena iz Gračanice preminula nakon što je suprug pretukao.

Zatražila je od nadležnih institucija da se posvete ovom slučaju, i garantuju da se svaki slučaj nasilja tretira ozbiljno, a da počinioci i ubice odgovaraju.

"Slučajevi nasilja i ubistava žena su zastrašujuća i neprihvatljiva realnost i kontinuirano radimo na podizanju društvene svesti kako bismo sprečili slučajeve nasilja i femicida i da silovatelji i ubice žena dobiju maksimalnu kaznu", napisala je Hadžiu na Fejsbuku.

Aktivistkinja za ženska prava i direktorka nevladine organizacije “Pravo na pravo”, Milica Stojanović, u izjavi za Radio Slobodna Evropa ukazuje da su institucije ponovo zakazale kada je reč o nasilju nad ženama.

“Do ovog tragičnog ishoda je došlo baš zato što se institucije nisu bavile dovoljno ovim problemom. Što je najgore, institucije i dalje ćute. Policija je je reagovala pravovremeno, čovek je priveden ali zavisi i od drugih institucija šta će se dalje dešavati”, navodi Stojanović.

Ona podvlači da su lokalne institucije te koje moraju da rade na osnaživanju žena kako bi na vreme prijavile nasilnika, a da pravosudne instituije nasilnicima moraju da odrede strožije kazne.

“Da se nasilnici ne puštaju uz novčani kaznu, nasilnik nikako ne sme biti pušten 24 ili 48 sati nakon što je izvršio nasilje”, podvlači ona i dodaje da u ovakvim slučajevima mora reagovati i društvo jer nasilje nikada nije “privatna stvar”.

Tokom aprila su u razmaku od par dana ubijene dve žene iz vatrenog oružja od strane svojih supruga.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je tada pozvala bezbednosne i pravosudne institucije, civilno društvo građane, žene i muškarce da zajedno rade na zaustavljanju rodno zasnovanog nasilje, "koje kalja našu državu i koje može da je uništi iznutra".

Reagovala je i Mreža žena Kosova, koju čine nevladine organizacije iz različitih etničkih zajednica a koje se bave pravima i položajem žena u društvu.

"Ovaj tragični slučaj, treći ove godine, nas je šokirao i još jednom podsećamo na neuspeh naših institucija da zaštite žene i devojčice od rodno zasnovanog nasilja", navodi se u saopštenju.

Ova mreža žena je osudila svaki vid femicida, te od nadležnih institucija zatražila da se ozbiljno ophode prema nasilju.

Pozvali su sve žene da prijave nasilje, te izrazile nadu da se zajedničkim naporima mogu smanjiti slučajevi femicida.

"Mreža žena Kosova će pratiti institucionalni odgovor na ovaj slučaj i na sve slučajeve rodno zasnovanog nasilja", navodi se.

Od 2010. do kraja 2023. na Kosovu je ubijeno najmanje 55 žena.

U većini slučajeva počinioci ubistava bili su muževi, zatim očevi i sinovi.

Nasilje nad ženama

Kakvi ožiljci ostaju nakon nasilja? Kako porodice i žrtve nasilja nastavljaju dalje sa životima zauvijek obilježenim traumom?

Uprkos Istanbulskoj konvenciji i zakonskim okvirima rodno uslovljeno nasilje je i dalje sveprisutno u zemljama Zapadnog Balkana.

U "Ženskim sjenkama" pronađite priče onih koji su preživjeli rodno zasnovano nasilje, kao i svjedočenja porodica žena kojih više nema.

Saznajte i kako prijaviti nasilje u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

XS
SM
MD
LG