Dostupni linkovi

Korupciju na fakultetima (ni)je teško prijaviti


Korupcija
Korupcija

U ovosedmičnoj emisiji "Glasom mladih" pitali smo omladinu iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine - zašto studenti ne prijavljuju korupciju na fakultetima?

Prema istraživanju Transparency Internationala, svaki četvrti student u BiH tvrdi da se susreo sa korupcijom, a pola studenata bilo bi voljno platiti mito ukoliko ne postoji nikakav drugi način da polože ispit. Više od 50 ispitanih studenata reklo je da ne bi poduzelo ništa kada bi znali ili vidjeli konkretan slučaj korupcije jer, kako kažu, ne žele da skrenu pažnju na sebe ili se boje da ne dovedu u pitanje nastavak školovanja.

Priča Gojka Veselinovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00
Direktan link

U Crnoj Gori rezultati nedavnog istaživanja Zavoda za školstvo među mladima na temu korupcije u obrazovnim institucijama, ukazuju da se većina srednjoškolaca srela sa favorizovanjem pojedinaca, poklanjanjem ocjena ili prepisivanjem, ali da je veoma mali procenat njih spreman da takve primjere korupcije i prijavi. Kada je riječ o studentskoj populaciji, ranija istraživanja nevladinog sektora pokazuju da je percepcija korupcije i na visokoškolskim ustanovama slična, đto potvrđuju i sagovornici u Budvi.

Priča Jasne Vukićević
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
Direktan link

Srbija je tokom 2017. godine pala za pet mjesta na skali Transparency International Indeksa percepcije korupcije. Od 180 zemalja obuhvaćenih mjerenjem, Srbija je sada na 77. poziciji, što je svrstava u visoko korumpirane zemlje. RSE je pitao studente Univerziteta u Novom Sadu - da li su primijetili korupciju na fakultetu te u kojoj mjeri je prijavljuju nadležnima.

Priča Maje Leđenac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o prijedlogu mlade arhitektice za oživljavanje Starog grada u Maglaju, upoznaćemo vas sa grupom ljubitelja trčanja iz Zenice, ali i sa angažmanom mladih odbojkašica iz BiH. Čućete i intervju sa riječkom pjevačicom Nikolinom Tomljanović.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 20.01.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:01 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG