Dostupni linkovi

Američki državljanin osuđen u Rusiji zbog 'rehabilitacije nacizma'


Proruski pobunjenik iz bataljuna Vostok (Istok) nosi georgijevsku lentu dok čuva stražu na kontrolnoj tački u Donjecku, 1. juna 2014.
Proruski pobunjenik iz bataljuna Vostok (Istok) nosi georgijevsku lentu dok čuva stražu na kontrolnoj tački u Donjecku, 1. juna 2014.

RSE na engleskom jeziku

Sud u Sankt Peterburgu osudio je Jurija Maleva na tri i po godine zatvora pod optužbom za "rehabilitaciju nacizma".

Mavlev (60) je državljanin Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, piše RSE na engleskom jeziku.

Optužba protiv njega proizašla je iz dvije objave na društvenoj mreži Odnoklassniki u kojima je, kako kažu tužioci, oskrnavio Georgijevsku lentu, široko prihvaćeni vojni simbol u Rusiji.

On je u jednoj objavi lentu nazvao "oznakom prepoznavanja osobe netradicionalne seksualne orijentacije".

Druga objava sadržala je fotografiju leša s pločicom u bojama lente i natpisom "kako pravilno nositi Georgijevsku lentu ".

Sud je ocijenio da je Mavlev svojim objavama "oskvrnio simbol ruske vojne slave, uvrijedio sjećanje na branioce domovine i ponizio čast i dostojanstvo veterana Velikog otadžbinskog rata".

Malev je priznao krivicu.

Osim zatvorske kazne, sud mu je izrekao i zabranu "bavljenja poslovima postavljanja materijala u informaciono-telekomunikacione mreže" u trajanju od godinu i po.

Georgijevska lenta, koja se po bojama slaže sa lentom Georgijevskog krsta koji je uspostavila Katarina II i ordenom sovjetske garde iz Drugog svjetskog rata, koristi se u modernoj Rusiji kao simbol Dana pobjede, a od 2022. invazije Ukrajine.

Od septembra 2022. lenta je proglašena "simbolom vojne slave" Rusije, za čije je skrnavljenje Vladimir Putin uveo zatvorske kazne do pet godina.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG