Dostupni linkovi

Guterres: Neka sjećanje na Srebrenicu ojača odlučnost da oslobodimo svijet od pošasti genocida


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, juni 2024.
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, juni 2024.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je na 29. godišnjicu genocida u Srebrenici da sjećanjem na 11. juli 1995. svijet ojača "kolektivnu odlučnost kako bi bio oslobođen od pošasti genocida".

"Trebamo graditi svijet u kojem prevladavaju pravda i mir", poručio je Guterres u povodu Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, koji je usvojen 23. maja rezolucijom u UN-u.

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici, koji je u julu 1995. počinila tadašnja vojska Republike Srpske, spremno je za ukop na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Potočari.

"Moramo se boriti protiv podjela i netolerancije, zalagati se za ljudska prava i promicati međusobno razumijevanje i pomirenje", poručio je Guterres na društvenoj mreži X, ranije Twitter.

Generalna skupština UN-a je u maju 2023. rezolucijom označila 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom se, između ostalog, osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca što je zabranjeno i Krivičnim zakonom BiH.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz Mujić koji je ubijen u julu 1995. godine u Bratuncu. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u maju 2023. godine na području Opštine Srebrenica.

Najstarija žrtva koja će 11. jula biti ukopana u Potočarima je šezdesetosmogodišnji Hamed Salić, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u Žepi, u maju 2014. godine.

Broj žrtava nije konačan.

U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane, ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom, zbog nekompletnosti tijela ovih žrtava.

U Srebrenici i okolnim mjestima su u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) ubile više od 8.300 Bošnjaka.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida.

XS
SM
MD
LG