Dostupni linkovi

Hamas saopštio da ipak nije napustio pregovore o prekidu vatre nakon izraelskih napada


Palestinci u kampu za raseljene na jugu Pojasa Gaze posle napada za koji Izrael tvrdi da je bio usmeren na šefa vojnog krila Hamasa, 13. jul 2024.
Palestinci u kampu za raseljene na jugu Pojasa Gaze posle napada za koji Izrael tvrdi da je bio usmeren na šefa vojnog krila Hamasa, 13. jul 2024.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je 14. jula da se ta palestinska grupa, koju SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, nije povukla iz pregovora o prekidu vatre sa Izraelom nakon smrtonosnih napada ovog vikenda u Gazi.

Izrael je saopštio da je ovim napadima ciljao na vojnog vođu grupe Hamas Mohameda Deifa. Jedan zvaničnik Hamasa je rekao da je Deif "dobro" i da radi, uprkos izraelskom napadu.

Ali Izat El-Rešik, član političke kancelarije Hamasa, optužio je Izrael da pokušava da poremeti napore arapskih posrednika i Sjedinjenih Država da postignu sporazum o prekidu vatre pojačavanjem svojih napada u enklavi.

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je prethodno 14. jula da se Hamas povukao iz pregovora o prekidu vatre u ratu u Pojasu Gaze zbog izraelskih "masakra" i stava Izraela u pregovorima.

U novom izraelskom napadu u nedelju ujutro na grad Gaza ubijeno je 17 Palestinaca, dok je 50 ranjeno, saopštili su zvaničnici za vanredne situacije i zdravstvenih službi.

Prethodno su u subotu u napadu Izraela na kamp za raseljene na jugu Pojasa Gaze ubijene 92 osobe.

Predlog o prekidu vatre predviđa da u prvoj fazi sporazuma bude šestonedeljni prekid vatre sa razmenom većine talaca koje je Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

Ismail Hanije, politički lider Hamasa, je rekao da će Hamas "zaustaviti pregovore zbog neozbiljnosti okupacije (Izraela), kontinuirane politike odugovlačenja i opstrukcije i masakra nad nenaoružanim civilima", rekao je zvaničnik.

Hanije je u izjavi kasno u subotu rekao da je pozvao posrednike i druge zemlje kako bi ih pozvao da izvrše pritisak na Izrael da zaustavi napade.

Novi napad

U izraelskim napadima u gradu Gaza 14. jula je ubijeno 17 Palestinaca, saopštili su zvaničnici na toj teritoriji pod kontrolom Hamasa.

Pogibije su rezultat najmanje četiri odvojena izraelska vazdušna napada na četiri kuće u različitim delovima grada. Stanovnici i palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je izraelska vojska pojačala napade iz vazduha i sa zemlje.

Izrael je 14. jula saopštio da je visoki vojni komandant Hamasa Rafa Salama, "jedan od organizatora" napada 7. oktobra koji je izazvao rat u Gazi, ubijen u napadu.

U vojnom saopštenju se navodi da su izraelske vazduhoplovne snage "napale i eliminisale komandanta Hamasove brigade Kan Junis, Rafu Salama", u napadu 13. jula u južnom pojasu Gaze.

Na meti napada bio je i Mohamed Deif, vojni šef palestinske grupe, saopštila je ranije vojska.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu takođe je priznao da nije sigurno da je Deif ubijen.

Rat u Pojasu Gaze izbio je 7. oktobra kada je Hamas izveo napad na jug Izraela u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi i uzeto više od 250 talaca. U potonjim izraelskim ofanzivama, prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi, ubijeno je više od 38.000 ljudi.

Ključevi od kuće nose simboličnu težinu za raseljene porodice u Gazi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

Izrael veruje da su Deif i Hamasov vrhovni zvaničnik u Gazi Jahja Sinvar kreatori napada 7. oktobra.

Deif, koji u javnosti nije viđen već godinama, dugo je na vrhu listi najtraženijih osoba Izraela, i veruje se da je izbegao brojne atentata.

Na dan napada 7. oktobra, Hamas je objavio audio snimak Deifa, koji je najavio operaciju militanata.

Izvori: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG