Dostupni linkovi

Hamas odbacio najnoviji plan primirja u Pojasu Gaze


Raseljeni Palestinci napuštaju izbjeglički kamp Magazi nakon izraelske naredbe za evakuaciju, centralno područje Pojasa Gaze, 17. avgusta 2024.
Raseljeni Palestinci napuštaju izbjeglički kamp Magazi nakon izraelske naredbe za evakuaciju, centralno područje Pojasa Gaze, 17. avgusta 2024.

Palestinska grupa Hamas odbacila je novi nacrt sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze navodeći da je on postignut po "američkom diktatu" .

Nakon više od deset mjeseci rata, u četvrtak i petak u Dohi su održani razgovori o prekidu vatre u Gazi između Izraela i posrednika - Sjedinjenih Država, Katara i Egipta, na kraju kojih je predstavljen revidirani prijedlog sporazuma predloženog od Sjedinjenih Država, glavnog saveznika Izraela, piše AFP.

Pokrenuta kao odgovor na napad palestinskog Hamasa na Izrael 7. oktobra, izraelska ofanziva u Pojasu Gaze nije posustala niti je prestala tokom više rundi pregovora u Dohi, u kojima je Hamas odbio direktno da učestvuje.

Za Sjedinjene Države, prekid vatre u Pojasu Gaze pomogao bi u izbjegavanju regionalne vojne eskalacije nakon prijetnje Irana i njegovih saveznika da će se osvetiti za atentat, koji se pripisuje Izraelu, na vođu Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu 31. jula, i ubistvo vojnog vođe libanskog Hezbolaha, Fouda Šukra, ubijenog nekoliko sati ranije u udaru koji je izveo Izrael u blizini Bejruta.

Hamas odbija daljnje pregovore i želi primjenu plana koji je 31. maja najavio američki predsjednik, Joe Biden.

Ovaj plan predviđa u prvoj fazi šestosedmično primirje popraćeno izraelskim povlačenjem iz naseljenih područja Pojasa Gaze i oslobađanjem talaca otetih 7. oktobra, a u drugoj fazi potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze.

Hamas je odbacio posljednji revidirani prijedlog, osuđujući ga kao "američki diktat" i govoreći o "iluziji primirja".

"Reći da se približavamo sporazumu o primirju je iluzija", rekao je u subotu visoki zvaničnik Hamasa, nakon što je Biden u petak rekao da sporazum "nikada nije bio tako blizu" za postizanje prekida vatre i oslobađanje talaca.

"Ne suočavamo se sa sporazumom ili pravim pregovorima, već prije sa nametanjem američkog diktata", kazao je član političkog ureda Hamasa, Sami Abu Zohri, u izjavi za AFP

Zohri je osudio "veliki korak unatrag" tokom razgovora u četvrtak i petak u Dohi između država posrednika, SAD-a, Katara i Egipta, te Izraelaca.

Hamas optužuje Izrael da je tekstu dodao "nove uslove", uključujući "zadržavanje izraelskih trupa" na granici Gaze sa Egiptom i "pravo veta" na palestinske zatvorenike koji će vjerovatno biti razmijenjeni protiv talaca.

Pregovori o primirju trebalo bi da budu nastavljeni sljedeće sedmice u Kairu, gdje je predsjednik Abdel Fatah al-Sisi upozorio na "začarani i opasni krug nestabilnosti" nakon sastanka sa šefom francuske diplomatije, Stephaneom Sejourneom.

U međuvremenu, američki državni sekretar Antony Blinken leti u subotu u Izrael, nakon što je visoki američki zvaničnik upozorio da će se Iran suočiti sa "kataklizmičnim" posljedicama ako napadne Izrael.

Rat u Gazi je počeo nakon što je Hamas, na popisu Sjedinjenih Država i Europske unije kao teroristička organizacija, upao u južni Izrael 7. oktobra i pobio oko 1.200 ljudi te oteo 250 talaca.

Nakon Hamasovog pokolja, većinom civila, Izrael je pokrenuo ofanzivu na Gazu.

U borbama je, prema Ministarstvu zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, poginulo je više od 40.070 ljudi. Na toj palestinskoj teritoriji živi oko 2,3 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG