Dostupni linkovi

Egipat gradi zid blizu Pojasa Gaze, pokazuju satelitski snimci


Satelitski snimci Maxar Technologies pokazuju gradnju zida u blizini Rafaha, Egipat, 15. februara 2024.
Satelitski snimci Maxar Technologies pokazuju gradnju zida u blizini Rafaha, Egipat, 15. februara 2024.

Egipat gradi zid i sravnjuje zemljište u blizini svoje granice s Pojasom Gaze uoči planirane izraelske ofanzive na pogranični grad Rafah, pokazuju satelitski snimci koje je u petak analizirao Associated Press.

Egipat, koji nije javno priznao izgradnju, u više navrata je upozoravao Izrael da više od milion Palestinaca koji su sada raseljeni u Rafi ne protjeruje na egipatsku teritoriju dok se peti mjesec bori protiv militantne grupe Hamas, koju su Europska unija i Sjedinjene Američke Države označile terorističkom grupom.

Međutim, pripreme na egipatskoj strani granice na Sinajskom poluotoku sugeriraju da se Kairo priprema upravo za taj scenarij, nešto što bi moglo ugroziti njegov mirovni sporazum s Izraelom iz 1979. koji je bio oslonac za regionalnu sigurnost.

Egipatska vlada nije odgovorila na zahtjeve za komentar u petak od AP-a.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova je 11. februara izdalo saopćenje u kojem upozorava Izrael na njegovu moguću ofanzivu na Rafah i "premještanje palestinskog naroda".

Satelitski snimci, koje je u četvrtak napravio Maxar Technologies, pokazuju da je u toku izgradnja zida, koji se nalazi uz cestu Šejh Zuveid-Rafah nekih 3,5 kilometara zapadno od granice s Gazom. Na slikama se vide dizalice, kamioni i nešto što izgleda kao montažne betonske barijere koje se postavljaju duž puta.

Ti satelitski snimci odgovaraju karakteristikama koje se vide u videu koji je 12. februara objavila londonska fondacija za ljudska prava Sinai. Na snimku se vidi kako dizalica podiže betonske zidove duž puta.

Izgleda da građevinske ekipe ravnaju i krče teren za nepoznatu svrhu, javlja AP. To se može vidjeti i na snimcima iz Planet Labs PBC područja.

Wall Street Journal, citirajući anonimne egipatske zvaničnike, opisao je "ograđeni prostor od 20 kvadratnih kilometara" koji se gradi u tom području i može primiti više od 100.000 ljudi.

Tvrdolinijski zvaničnici u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua istaknuli su mogućnost potiskivanja Palestinaca iz Pojasa Gaze, čemu se snažno protivi glavni saveznik Izraela, Sjedinjene Države.

Pojas Gaze i okupirana Zapadna Obala su teritorije za koje se Palestinci nadaju da će imati za svoju buduću državu.

Izvještaj izraelskog ministarstva obavještajnih službi, sastavljen samo šest dana nakon Hamasovog napada iz Pojasa Gaze 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a u kojem je više od 250 ljudi oteto, uključivao je prijedlog premještanja civilnog stanovništva Gaze u gradove sa šatorima na sjevernom Sinaju, zatim izgradnja stalnih gradova i nedefiniranog humanitarnog koridora.

Otad, rat Izraela i Hamasa je uništio široke dijelove primorske enklave i ubio više od 28.600 ljudi, uglavnom žena i djece, prema Ministarstvu zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.

XS
SM
MD
LG