Dostupni linkovi

Mihajlović: Netačno da se tajno gradi gasovod za Rio Tinto u Srbiji


Protest zbog rudnika litijuma, Šabac, juli 2021.
Protest zbog rudnika litijuma, Šabac, juli 2021.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović odbacila je navode predsednika opozicione Narodne stranke Vuka Jeremića da se tajno gradi gasovod Beograd-Loznica za potrebe kompanije Rio Tinto, koja u okolini Loznice planira da otvori rudnik litijuma.

Mihajlović je u saopštenju ocenila da Jeremić u nedostatku programa pokušava da skrene pažnju na sebe šireći neistine u vezi sa projektom Jadar.

„Ako ništa drugo, trebalo bi da znate barem toliko da je nemoguće da se neki infrastrukturni projekat radi u tajnosti jer postoje zakoni i procedure koji to uređuju i nijedan korak, od faze planiranja do pribavljanja svih dozvola, ne može da se radi tajno“, tvrdi ministarka.

Naglasila je da nikakva odluka u vezi sa izgradnjom rudnika litijuma nije doneta, niti može biti doneta pre nego što se završi studija uticaja na životnu sredinu, kao i dok građani ne daju svoj stav.


Jeremić je na skupštini Opštinskog odbora opozicione Narodne stranke Stara Pazova u nedelju, 18. jula, najavio da će ta stranka podneti krivičnu prijavu protiv svih odgovornih za „tajnu i protivzakonitu dodelu posla gradnje gasovoda Beograd-Loznica“, navodno za potrebe Rio Tinta.

Britansko-australijska kompanija Rio Tinto u Srbiji, na projektu u okolini Jadra kod Loznice, posluje kroz svoju ćerku-firmu, kompaniju Rio Sava Exploration d.o.o, koja je upisana kao preduzeće za geološka istraživanja.


Rio Tinto još je 2004. godine, istražujući oblast zapadne Srbije, otkrio novu rudu „jadarit“, kombinaciju litijuma i bora, koja je kao novi element priznata i zavedena 2006. godine.

Litijum je važan kao osnovna komponenta za proizvodnju baterija za mobilne telefone, laptopove, električne automobile i druge uređaje široke potrošnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 4. juna na konferenciji za medije da su nadležni organi spremni za lokalni ili okružni referendum kako bi građani sami odlučili da li žele da se u zapadnoj Srbiji, u okolini Loznice, otvori planirani rudnik za eksploataciju jadarita, koji planira da izgradi Rio Tinto.


Predviđena fabrika koju planira Rio Tinto u sklopu projekta Jadar, u slučaju da građani podrže taj projekat, trebalo bi da bude puštena u rad 2026. godine, kazao je Vučić.

Predstavnici kompanije Rio Tinto ranije su najavili su da će do kraja ove godine biti završena studija opravdanosti, kao i studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine, pre početka eksploatacije minerala jadarita kod Loznice.

Problemi su za Rio Tinto u Srbiji počeli kada je krajem prošle godine više lokalnih ekoloških organizacija pokrenulo lokalne proteste zbog mogućeg uticaja tog projekta na eko-sistem u zapadnoj Srbiji, upozoravajući na potencijalnu štetu po životnu sredinu.

Udruženje "Kreni-promeni" saopštilo je ranije da je oko 90.000 osoba potpisalo peticiju kojom se protive dolasku kompanije Rio Tinto u Podrinje.

XS
SM
MD
LG