Dostupni linkovi

Fudbalski klubovi kažnjeni u BiH zbog veličanja ratnog zločinca Slobodana Praljka


Fudblaski klub Široki Brijeg, iz istoimenog grada na jugozapadu BiH, kažnjen je i krajem 2019. godine zbog slučaja 'Praljak'. (Foto: navijači NK Široki Brijeg)
Fudblaski klub Široki Brijeg, iz istoimenog grada na jugozapadu BiH, kažnjen je i krajem 2019. godine zbog slučaja 'Praljak'. (Foto: navijači NK Široki Brijeg)

Fudbalski klubovi Zrinjski iz Mostara i Široki Brijeg iz istoimenog gradića na jugozapadu BiH, kažnjeni su sa po 3.000 maraka (1.500 evra) jer su navijači na utakmicama koje su igrala ta dva kluba 27. i 28. novembra veličali lik i djelo Slobodana Praljka, osuđenog za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) Goran Kosorić, predsjednik Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u srijedu.

„U slučaju da se slična situacija ponovi, slijede drastičnije kazne odmah. To je disciplinski pravilnik predvidio, tako da smo se mi odlučili da je bolje ipak isprazniti čitav stadion, da pošaljemo poruku svima da znaju šta ih čeka. Ne može se to dozvoliti više“, rekao je Kosorić za RSE.

Navijači Zrinjskog, kluba iz grada na jugu BihH su, tokom utakmice sa Posušjem 27. novembra, na stadion postavili fotografiju Slobodana Praljka.

Dan kasnije, fotografija Praljka pojavila se i na širokobriješkom stadionu “Pecara”, tokom utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva.

Stadioni Zrinjskog i Širokog Brijega takođe su kažnjeni sa po jednom utakmicom bez gledalaca.

Novčano su kažnjeni i sudije i delegati na tim utakmicama.

Goran Kosorić ističe da je Disciplinska komisija FS BiH odluke o kaznama donijela jednoglasno.

„Ulazi se i u izbornu godinu. Čini mi se da se sva ta nervoza i politička konstrukcija u BiH prenosi i na stadione, pa je bolje na vrijeme reagovati i to sjeći“, rekao je Kosorić.

Zrinjski će igrati sljedeću utakmicu bez navijača već u petak 3. decembra, a za Široki Brijeg igranje jedne utakmice bez navijača, predviđeno je za proljeće 2022. godine.

Međunarodni krivični sud za Jugoslaviju u Hagu je 2004. godine izdao optužnicu protiv takozvane 'haške šestorke', odnosno šest čelnika Hrvatske republike Herceg Bosne, protiv bivšeg premijera Herceg Bosne Jadranka Prlića, ministra odbrane Brune Stojića, načelnika Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, bivšeg komandanta vojne policije Valentina Ćorića i načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića.

Teretili su se za zločine nad muslimanskim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Žalbeno vijeće u Hagu je 29. novembra 2017. godine potvrdilo prvostepenu presudu svim optuženima u predmetu "Prlić i ostali".

Tokom izricanja presude, jedan od optuženih, Slobodan Praljak, osuđen na 20 godina zatvora, izvršio je samoubistvo popivši otrov.

XS
SM
MD
LG