Dostupni linkovi

Parlament Francuske prvi izglasao mjere protiv brze mode


Online kupovina jeftinih artikala kineskog proizvođača Shein (foto arhiv)
Online kupovina jeftinih artikala kineskog proizvođača Shein (foto arhiv)

Parlament Francuske podržao je nekolko mjera koje će jeftinu, tzv. brzu modu, naročito kineskih masovnih proizvođača, činiti manje privlačnom kupcima.

Glasanje čini Francusku prvom zemljom u svijetu "koja je donijela zakone za ograničavanje ultra brze mode", rekao je ministar za ekološku tranziciju, Christophe Bechu.

Ključne mjere uključuju zabranu oglašavanja najjeftinijeg tekstila i ekološku naknadu za jeftine artikle, piše AFP.

Francusko tržište odjeće preplavila je jeftina odjeća iz uvoza, dok je nekoliko domaćih marki proglasilo bankrot.

Međutim, glavni argumenti koje je iznio Horizons, stranka saveznica predsjednika Emmanuela Macrona, koja je podnijela nacrt zakona, su ekološki.

"Tekstilna je industrija ona koja najviše zagađuje", rekla je zamjenica predsjednika Horizonsa Anne-Cecile Violland, naglasivši da je taj sektor odgovoran za deset posto emisija gasova staklene bašte i da je veliki zagađivač vode.

Kao primjer intenzivne modne proizvodnje izdvojila je kinesku kompaniju Shein i njenih "7.200 novih odjevnih predmeta dnevno".

Na osnovu usvojenog zakona Francuska će da primjenjuje kriterijume poput količine proizvedene odjeće i brzine izmjene novih kolekcija pri određivanju šta je brza moda.

Nakon što zakon stupi na snagu, što još zahtijeva glasanje u Senatu, precizni kriterijumi biće objavljeni u uredbi.

Proizvođači brze mode će biti prisiljeni da informišu potrošače o uticaju svoje proizvodnje na okoliš, podsjeća AFP.

Dodatna naknada povezana sa ekološkim otiskom brze mode od pet eura po artiklu planirana je od sljedeće godine, da bi se povećala na deset eura do 2030. Naknada, međutim, ne smije da premaši 50 posto cijene artikla.

Violland je rekla da će se prihodi od naknade koristiti za subvencionisanje proizvođača održive odjeće, što će im omogućiti da se lakše takmiče na tržištu.

Odobrena je i mjera za ograničavanje oglašavanja brze mode, iako je konzervativni poslanik Antoine Vermorel-Marques primijetio da "zabrana oglašavanja tekstila, posebno mode, znači kraj mode".

Prva bh. biodizajnerica želi promijeniti svijet
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Inicijativa poslanika ljevice i Zelenih da se u novi zakon uključe minimalne kazne za proizvođače koji krše pravila, kao i uvozne kvote i stroži kriterijumi za radna mjesta u industriji, nije prihvaćena.

Vrhunska moda je kamen temeljac francuske privrede zahvaljujući vodećim svjetskim luksuznim markama kao što su Louis Vuitton, Chanel, Hermes, Dior i Cartier.

Ali drugi dijelovi francuskog sektora mode izgubili su u utrci sa evropskim rivalima Zarom, H&M-om i, u novije vrijeme, kineskim divovima Sheinom i Temuom.

XS
SM
MD
LG