Dostupni linkovi

Sabotaža na optičkoj mreži u Francuskoj, navodi policija


Optički kablovi, ilustrativna fotografija
Optički kablovi, ilustrativna fotografija

Optički kablovi u nekoliko delova Francuske su "sabotirani", saopštila je policija u ponedeljak, tri dana pošto je železnički sistem bio predmet napada koji su zaustavili vozove širom zemlje.

Policija je saopštila da su kablovi nekoliko telekom operatera sabotirani u šest oblasti Francuske tokom noći sa nedelje na ponedeljak, ali da Pariz nije pogođen.

Obim štete nije poznat, dok je izvor iz policije rekao da je prerano da se kaže da li postoji veza sa sabotažom u petak na mreži brzih vozova koja je izazvala haos u putovanju nekoliko sati pre ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

Državna sekretarka zadužena za digitalna pitanja Marina Ferari (Ferrari) objavila je na mreži X da je u nekoliko regiona tokom noći od nedelje na ponedeljak načinjena šteta na linijama telekomunikacione operatere.

Ona je rekla da je to dovelo do lokalizovanog uticaja na pristup optičkim linijama i fiksnim i mobilnim telefonskim linijama.

Ferari je rekla da su akti vandalizma "kukavički i neodgovornim" i dodala da je u toku rad na obnavljanju usluga.

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu 2024. zasad nisu komentarisali ugrožavanje telekomunikacionih linija.

Zvaničnik francuske policije rekao je da je pogođeno najmanje šest administrativnih odeljenja Francuske, uključujući region oko mediteranskog grada Marseja, gde se održavaju olimpijska takmičenja u fudbalu i jedrenju.

Telekom operateri Buig (Bouygues) i Fri (Free) potvrdili su da su zahvaćene njihove usluge.

U izveštajima medija se navodi da su kablovi presečeni na jugu Francuske, kao i da su vandalizovane instalacije u regionu Meza u blizini Luksemburga i oblasti Oaz blizu Pariza, što je uticalo uglavnom na usluge fiksne telefonije.

AFP je kod velikih operatera, uključujući Fri i SFR, potvrdio da su zahvaćeni sabotažom, iako nisu prijavljeni veći poremećaji.

"To je vandalizam", rekao je Nikola Šaten (Nicolas Chatin), portparol SFR-a, jednog od četiri najveća francuska operatera.

"Veliki delovi kablova su isečeni. Morali biste da koristite sekiru ili brusilicu", rekao je on za AFP.

Izvor blizak slučaju rekao je AFP-u da još niko nije preuzeo odgovornost za sabotažu u telekomunikacijama.

"Ono što nas iskreno čini besnim je to što smatramo da država nije shvatila važnost ovih potencijalnih napada na stratešku infrastrukturu Francuske“, rekao je Nikolas Gijom (Nicolas Guillaume) iz specijalizovanog operatera Netalisa.

Izvori: AFP, AP, Reuters
XS
SM
MD
LG