Dostupni linkovi

Francuska ukida vanredno stanje na Novoj Kaledoniji, počinju pregovori


Policija na ulicama, Noumea, 18.maja 2024.
Policija na ulicama, Noumea, 18.maja 2024.

Predsednik Francuske Emanuel Makron odlučio je u ponedeljak da ukine vanredno stanje u francuskoj pacifičkoj koloniji Nova Kaledonija kako bi se omogućio politički dijalog na tom arhipelagu, nakon nemira zbog kojih je tamo sedam ljudi izgubilo život i pričinjena je velika materijalna šteta, saopšteno je iz predsedničke kancelarije.

Kako se navodi, vanredno stanje se "za sada" neće podržavati, što znači da prestaje u osam sati uveče po srednjeevropskom vremenu, koje se odnosi i na Pariz, odnosno u pet sati ujutro u utorak, u časovnoj zoni Nove Kaledonije.

Međutim, noćni policijski čas ostaje na snazi, a zabranjena su sva putovanja od šest uveče do šest ujutro po lokalnom vremenu, osim za javne službenike, lekare, službe hitne pomoći i radnike u službama od javnog interesa koje rade u noćnim smenama, rekao je komesar Nove Kaledonije Lui le Frank i dodao da ostaje i zabrana javnih okupljanja, prodaje alkohola i transportovanja i nošenja oružja.

Na Novoj Kaledoniji postoje dva suprotstavljena tabora: starosedelačko pleme Kanaka, koje se zalaže za nezavisnost i potomci francuskih kolonista i kasniji doseljenici, koji se zalažu za to da francuska uprava ostane.

U poslednjih deset godina bilo je nekoliko referenduma za nezavisnost, na kojem su u većini bilo protivnici nezavisnosti.

Međutim, kada je Makronova vlada najavila ustavne reforme izbornog sistema, na ostrvu su izbili protesti iz straha da će glasači iz redova Kanaka biti - marginalizovani.

Posle velikih nereda, zaveden je policijski čas, a Makron je otkazao svoje redovne obaveze i krajem prošle sedmice hitno odleteo za Novu Kaledoniju.

Tom prilikom je rekao da neće insistirati na sprovođenju sporne reforme, i da je moguće da dođe do još jednog referenduma.

Vlada u Parizu je saopštila da bi još 480 žandarma trebalo da dođe na arhipelag "u nekoliko narednih sati".

Među sedmoro poginulih u neredima su tri kanačka starosedeoca i dva žandarma - od kojih je jedan poginuo usled slučajnog samoopaljenja oružja, saopšteno je iz Pariza.

Nova Kaledonija je francuska kolonija od 1853. godine.

XS
SM
MD
LG