Dostupni linkovi

Nakon nasilnih protesta Francuska ide ka zabrani ultradesničarskih grupa


Fotografija transparenta sa natpisom "Thomas, počivaj u miru", u Romans-sur-Isere, gradu na jugu Francuske u čast ubijenog tinejdžera. Thomas je podlegao ranama zadobijenim u incidentu 19. novembra a istraga ovog slučaja je još u toku.
Fotografija transparenta sa natpisom "Thomas, počivaj u miru", u Romans-sur-Isere, gradu na jugu Francuske u čast ubijenog tinejdžera. Thomas je podlegao ranama zadobijenim u incidentu 19. novembra a istraga ovog slučaja je još u toku.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Dermanin je rekao kako će predložiti zabranu tri ultradesničarske grupe nakon nasilnih demonstracija koje su se desile tokom proteklog vikenda.

Navedeno je da se, pored dvije neimenovane grupe, cilja na neonacističku grupu Division Martel, koja je dobila ime po Charlesu Martelu, franačkom vojskovođi iz 7. vijeka koji se borio protiv muslimanskih osvajača u Evropi.

Francuska vlada je pozvala na smirivanje tenzija nakon ubistva tinejdžera na jednoj seoskoj zabavi koje se desilo u novembru, a nakon kojeg su izbile nasilne demonstracije ekstremnih desničara. Smrt 16-godišnjaka krajnja desnica je iskoristila kao simbol sve nesigurnijih uslova u francuskom društvu, pišu svjetski mediji.

Krajnja desnica sve orgnizovanija

Sve je počelo tragičnom smrću tinejdžera koji je bio na zabavi na jugu Francuske. Iako okolnosti njegove smrti ostaju nerazjašnjene, pripadnici francuskih ultradesničara odmah su okrivili "antifrancuske" sentimente i uputili se na jug zemlje kako bi se osvetili za njegovo ubistvo, piše France24.

Svjedoci opisuju rijetke i zastrašujuće prizore kada se u subotu, 25. novembra stotinu aktivista krajnje desnice, od kojih su mnogi bili maskirani i naoružani, okupilo u malom gradu Romans-sur-Isere kako bi osvetili smrt 16-godišnjeg Thomasa. Srednjoškolac koji je igrao ragbi preminuo je 19. novembra od povreda zadobijenih dan ranije kada je uboden nožem tokom tuče koja je navodno izbila u selu Crepol. Devet osoba je uhapšeno u vezi sa ovim ubistvom.

Cvijeće ostavljeno na mjestu gdje je 19. novembra preminuo 16-godišnji Thomas u gradu Crepolu na jugu Francuske, 21. novembar. 2023.
Cvijeće ostavljeno na mjestu gdje je 19. novembra preminuo 16-godišnji Thomas u gradu Crepolu na jugu Francuske, 21. novembar. 2023.

Iako je regionalni tužilac, Laurent de Caigny, rekao da se čini da tučnjava nije bila smišljeni napad izazvan zbog "rase, etničke pripadnosti, nacionalnosti ili vjere", devet od 104 svjedoka je reklo da su čuli neprijateljske komentare o "bijelcima" tokom incidenta.

Izvještaji o incidentu razbjesnili su krajnju desnicu u Francuskoj, potaknuvši liderku Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen da kaže kako se radi o "organizovanom napad", dok je njena nećaka, političarka krajnje desnice Marion Marechal, izrekla osude zbog "antibijelačkog rasizma".

Jedan francuski stručnjak upozorio je na sve veću sposobnost ultradesničara da se organizuju i siju razdor na osnovu najslabijih dokaza, ističe France 24.

Francuski istraživački portal Mediapart iznio je zapažanje o sve boljoj sposobnosti organizacije ekstremne desnice, kao što je to bilo u Romans-sur-Isereu, rekavši da se radi o relativno novoj pojavi.

Ovakva organizacija krajnje desnice nije se desila prvi put, naime, krajem prošle godine oko 40 ultradesničarskih aktivista je uhapšeno u Parizu zbog navodnih planova da izvrše rasistički napad na marokanske fudbalske navijače koji su se okupili na Champs-Elysees kako bi gledali polufinale protiv Francuske. Mnogi od njih, od kojih je najmanje desetak označeno kao "Fiche S", ili potencijalna sigurnosna prijetnja, doputovali su u glavni grad Francuske iz drugih dijelova zemlje.

"Kada se planiraju nasilne akcije, one obično okupljaju pojedince iz istog grada ili iste regije", rekao je tada policijski izvor za Mediapart. "U ovom slučaju, 40-ak muškaraca iz različitih dijelova Francuske odazvalo se pozivu. Rijetko se dešava, ali nije isključeno." Od tada se isti obrazac ponovio u barem nekolicini slučajeva.

Francuska u 'prelomnoj tački'

Tokom posjete selu Crepol na jugu Francuske u kojem se desio incident, gdje živi oko 500 stanovnika, glasnogovornik vlade Olivier Veran je pozvao ljude da na "nasilje ne odgovore nasiljem" u upozorio da se društvo nalazu u "prelomnoj tački", prenosi BBC.

Političari krajnje desnice su naveli rasne motive za ubistvo koje, po riječima tužioca, još nije razjašnjeno. Međutim, prošlog vikenda ekstremističke grupe su organizovano otišle u Romans-sur-Isere tvrdeći da tamo žive neki od osumnjičenih.

Vlasti su saopštile da su demonstranti došli da počine nasilje nad lokalnim stanovništvom i policajcima.

Šestorica mladića već su osuđena u vezi sa neredima. Kažnjeni su po brzom postupku zatvorskim kaznama od šest do 10 mjeseci.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin je u utorak 28. novembra rekao da će predložiti zabranu za tri ultradesničarske grupe povezane s nasiljem. Dodao je da ekstremističke milicije "nastoje napasti Arape, ljude druge boje kože, govore o njihovoj nostalgiji za Trećim Reichom", ističući da su vlasti spriječile 13 terorističkih zavjera krajnje desnice od 2017.

Premijerka Elisabeth Borne je rekla da političari koji koriste ubistvo "igraju na strahove ljudi" i da tako pokazuju nedostatak poštovanja prema žrtvi.

Strahovi od 'građanskog rata'

Ministar unutrašnjih poslova Francuske je rekao kako postoji "mobilizacija unutar redova ekstremne desnice koja bi mogla da izazove građanski rat", dodajući kako se intervencijom policije izbjegao "irski scenarijo", misleći na nemire u Dablinu koji su izbili nakon napada nožem, prenio je Radio France International.

Motiv za napad u Dablinu, koji se dogodio u blizini škole 23. novembra, nije još definitivno utvrđen. Iz policije su na konferenciji za novinare naveli da je napadač djelovao samostalno, nisu objavili njegov identitet.

Francuska policija je tokom pretresa prebivališta osumnjičenih pronašla oštro oružje, boksere, vazdušne puške, simbole neonacističkih grupa i literaturu o Trećem Reichu.

Darmanin je pozvao policajce i žandarmeriju da spriječe bilo kakva okupljanja koja bi mogla da izazovu nasilje, naročito ona koja organizuju ultradesničarske grupe.

Procjenjuje se da u Francuskoj ima oko 3.300 ljudi koji su pripadnici krajnje desničarskih pokreta, od kojih je 1.300 čije kretanje prati policija.

Politizacija tragičnog incidenta

Smrt 16-godišnjeg srednjoškolca Thomasa prerasla je u nacionalno pitanje u Francuskoj pošto su ekstremističke grupe i političari krajnje desnice od tragičnog incidenta napravili primjer "anti-bjelačkog" rasizma i dokaz kako kriminal takve vrste raste čak i u nekada mirnim malim gradovima, piše Financial Times.

Ovaj incident se desio u napetom trenutku kada je Francuska u stanju uzbune zbog terorističkih napada od sredine oktobra kada je radikalni islamista nožem ubio nastavnika u sjevernom gradu Arrasu.

Desničarski političar, Eric Zemmour nazvao je napad i ubistvo tinejdžera tokom tuče na zabavi "frankocidom" i objavio procurelu listu navodnih napadača iz koje se može naslutiti njihovo arapsko porijeklo.

Tužioci nisu imenovali pojedince umiješane u incident i rekli da istraga u ovoj fazi nije utvrdila da li je bilo ko bio meta zbog svoje rasne, etničke ili religijske pripadnosti, međutim, takva ocjena nije spriječila političare krajnje desnice da sami donose zaključke, napomenuo je Financial Times.

"U našoj zemlji postoji mržnja u jednom dijelu mlade populacije, koji su dobrim dijelom migrantskog porijekla, koji se u Francuskoj ponašaju kao stranci koji mrze, mrze i bore se protiv svega što predstavlja Francuska", rekao je lider Nacionalnog okupljanja Jordan Bardella.

U Lionu se u ponedeljak, 27. novembra okupilo nekoliko stotina ljudi, od kojih su neki nosili crne maske. Marširalo se gradom uz uzvikivanje parola protiv islama i nosili transparenti na kojima je pisalo "Imigracija ubija". Uhapšeno je devet osoba.

Dan prije nego što je pozvao na ukidanje tri ekstremno desničarske grupe, ministar unutrašnjih poslova Darmanin je 27. novembra izdao naređenje žandarmeriji da budu na oprezu zbog mogućih nemira, ali i da redovno nadgledaju društvene mreže na kojima se ekstremističke grupe organizuju.

"Ovakve aktivnosti imaju za cilj da naprave nerede, izazovu nasilje i dovedu do podjela u našem društvu i ne treba da nas poremete" u misiji borbe protiv kriminala, uključujući, kako je ga je Darmanin nazvao, "podlo ubistvo" Thomasa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG