Dostupni linkovi

Macron odbacio pokušaj levičarskog saveza da imenuje premijera


Francuski predsednik Emanuel Makron, 20. jun 2024.
Francuski predsednik Emanuel Makron, 20. jun 2024.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je u utorak da će njegova odlazeća ostati do sredine avgusta dok Francuska bude domaćin Olimpijskih igara, odbacivši pokušaj levičarskog saveza da imenuje premijera.

Francuska levičarska koalicija Novi narodni front, koja je osvojila najveći broj mesta u parlamentu na izborima ovog meseca, predložila je specijalistkinju za finansijski kriminal Lusi Kaste (Lucie Castets) za premijerku samo sat vremena pre nego što je Makron govorio u televizijskom intervjuu.

Na pitanje o Kaste, koji je nepoznata javnosti, Makron je za France 2 rekao: "To nije pitanje. Nije pitanje ime. Pitanje je: koja većina može da se pojavi u (Nacionalnoj) skupštini?"

"Do sredine avgusta nismo u poziciji da menjamo stvari, jer bi to stvorilo nered", dodao je Makron.

Olimpijske igre u Parizu, koje se održavaju od petka do 11. avgusta, predstavljaju veliki logistički i bezbednosni izazov za Francusku.

Na izborima nijedna stranka nije osvojila potpunu većinu mesta u donjem domu parlamenta, koji je podeljen na tri bloka.

Levičarska koalicija je nastojala da predloži novog premijera koji bi nasledio odlazećeg premijera Gabrijela Atala (Gabriel Attal), ali je odbacila sporazume sa drugim političkim snagama i nema dovoljno poslanika za formiranje većinske vlade.

Prema francuskom ustavu, na predsedniku je da imenuje premijera, tako da levičarska koalicija nema načina da primora Makrona. Umesto toga, predsednik je pozvao političke stranke da rade na formiranju šire koalicije.

S druge strane, četiri stranke u levičarskom NPF – tvrdolevičarska Francuska nepokorena, socijalisti, Zeleni i komunisti – nedeljama su se prepirale oko toga koga da predlože za premijera.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG