Dostupni linkovi

Pregovori o formiranju francuske vlade vraćeni na početak


Francuski predsednik Emanuel Makron isključio je mogućnost formiranja levičarske vlade. Fotografija: 20. jun 2024.
Francuski predsednik Emanuel Makron isključio je mogućnost formiranja levičarske vlade. Fotografija: 20. jun 2024.

Francuski socijalisti i zeleni neće učestvovati u daljim razgovorima s predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) o pronalaženju izlaza iz političkog ćorsokaka u zemlji, saopštili su u utorak njihovi lideri, pozivajući svoje pristalice da umesto toga održe mirne proteste.

Makron je u ponedeljak isključio mogućnost levičarske vlade, rekavši da će je većina poslanika iz drugih tabora odmah ukloniti s vlasti i sazvao još jednu rundu maratonskih pregovora s liderima partija za utorak.

Međutim, suočen s podeljenim parlamentom u kojem su svaka od tri skoro jednake grupe – levica, Makronov centristički blok i krajnja desnica – isključile mogućnost formiranja koalicije, predsednik je izgleda opet na početku.

"Kradu nam ove izbore", rekla šefica zelenih Marin Tondele (Marine Tondelier) za lokalni radio.

Ona je rekla da njena stranka neće nastaviti " lažne konsultacije s predsednikom koji ionako ne sluša... i koji je opsednut zadržavanjem kontrole".

"On ne traži rešenje, on pokušava da ga opstruiše", rekla je Tondele.

Predsednik Socijalističke partije Olivije For (Olivier Faure) rekao je za televiziju Frans 2 da se neće upuštati u, kako je rekao, "parodiju demokratije" sada kada su izgledi za vladu koju predvode levičari isključeni.

Novi narodni front (NFP), savez partija u rasponu od umerenih socijalista i zelenih do evroskeptične Nepokorene Francuske (LFI), osvojio je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima ovog leta. To je navelo njene lidere da tvrde da imaju pravo da formiraju sledeću vladu.

Njihove nade da će formirati vladu izbledele su posle nedelja sporenja i cenkanja u kojima su politički rivali jasno stavili do znanja da će se suprotstaviti svakoj levičarskoj vladi osim ako ne prekinu veze s LFI i njenim liderom Žan-Likom Melanšonom (Jean-Luc Melenchon).

Makron smatra da je ravnoteža snaga više leži na centru ili desnom centru. Međutim, takav savez bi takođe zahtevao podelu levice kako da bi umerenije frakcije podržale vladu, što su levičarski lideri više puta odbacivali.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG